Expert na energetiku Hirman: Nechceli byť v „teplárenskom otrokárstve“ a teraz sa sťažujú?

Cielená pomoc sociálne ohrozeným domácnostiam a občanom je najlepšia a najspravodlivejšia, tvrdí v rozhovore pre Pravdu energetický analytik Karel Hirman. Energošeky určite môžu byť jedným z veľmi účinných nástrojov a oveľa spravodlivejším.

03.02.2022 17:25
Karel Hirman analytik Foto:
Karel Hirman
debata (22)

Ako hodnotíte doterajšiu aktivitu štátu v oblasti krízy vysokých cien energií?

Na Slovensku práve vďaka systému regulácie cien energií pre domácnosti a malých odberateľov máme tento rok zatiaľ oveľa lepšiu situáciu s cenami energií ako v drvivej väčšine krajín EÚ vrátane niektorých našich susedov. Miera zvýšenia cien je zatiaľ oveľa nižšia. Preto nateraz zatiaľ nie je, podľa mňa, nutné prikročiť k ďalším plošným opatreniam, ako je napríklad zníženie DPH. Krajiny, ktoré museli použiť zníženie DPH, sa len snažia znížiť tlak na ceny v tej miere, ako nám sa zatiaľ darí pomocou regulovaných cien. Tieto plošné opatrenia si treba ponechať v zálohe v prípade ďalšieho tlaku na ceny energií. Ako vidíme, tlak stále pretrváva a zatiaľ nie je vidieť na trhoch výraznejší zlom v cenách smerom do nižších úrovní ani v nasledujúcich jarných a letných mesiacoch.

plyn, potrubie, odpočet Čítajte viac Bytovky prekvapili účty za teplo. Ceny sú na plač, hore idú o desiatky až stovky eur

Čo sa týka neregulovaných subjektov, tu štát a Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) citeľne pomohli v zmenách tarify za prevádzkovanie systému pri elektrine, ktorá za celé minulé desaťročie robila cenu elektrinu pre podniky a biznis na Slovensku jednu z najvyšších v EÚ. Hlavná zodpovednosť je však na samotných manažmentoch a majiteľoch firiem – tak ako nakupujú iné vstupy potrebné pre svoju výrobu a biznis, tak musia nakupovať profesionálne aj energie, ktoré potrebujú. Štát a teda my všetci občania ich nemôžeme „vodiť za ručičku“ a sanovať ich chyby z našich daní.

Veľký problém majú samosprávy, teda mestá a obce. Dá sa stihnúť pomoc pre ne, keď už majú nastavené rozpočty, museli draho nakúpiť energie a podpísať zmluvy?

Samosprávy hospodária so svojím rozpočtom nezávisle od štátu. A nesú zodpovednosť aj za nákup energií. Nikto ani doteraz nebránil a nebráni samosprávam – mestám a VÚC – aby nakupovali energie pre svoje inštitúcie vo svojej pôsobnosti – školy, nemocnice, sociálne ústavy, administratívne budovy – dokopy v jednom balíku centrálne ako jeden zákazník. Nič tomu nebráni, len zlý manažment samotných samospráv a prípadne rôzne partikulárne záujmy v ich inštitúciách. Ak by mali profesionálny energetický manažment, mohli by vyrokovať nielen výhodnejšiu cenu, lebo budú nakupovať dokopy centrálne veľké množstvá energií, ale aj na dlhšie obdobie. Keď sa samosprávam nepáči, ak štát zasahuje do ich právomocí, tak by tiež nemali svoje zlyhania a chyby zhadzovať na vládu, ak je zle a ony svoju prevádzku nezvládajú.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #teplo #domácnosti #energetika