Pokračovanie článku: Mestá, obce, nemocnice aj domácnosti. Za drahšie energie ich čaká 200-miliónový účet

O zdrojoch sa ďalej rokuje

Otázkou však naďalej ostáva, kde má štát zohnať stovky miliónov eur, z ktorých by vysoké účty domácnostiam a inštitúciám zasanoval. Výbor diskutoval o viacerých alternatívach, ktoré predostrel rezort hospodárstva.

Jednou z možností, ako získať peniaze na pokrytie zvýšených nárokov na financovanie energií pre neregulovaný verejný sektor, je podľa Galeka využitie elektrickej energie z vodnej elektrárne v Gabčíkove. Celkový objem 300 gigawatthodín elektriny by za výrobné náklady poskytla elektráreň pre štátny Slovenský plynárenský priemysel, ktorý by ju následne výhodnejšie dodal odberateľom. Náklady vyčíslil tajomník na zhruba 30 miliónov eur zo štátnej kasy.

Rokovanie Výboru pre hospodárske záležitosti,... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Výbor pre hospodárske záležitosti galek Rokovanie Výboru pre hospodárske záležitosti, 3. február 2022

Galek priblížil, že by to ministerstvo mohlo uskutočniť v rámci systému všeobecného hospodárskeho záujmu. Zákon totiž umožňuje takto štátnemu podniku nariadiť, prípadne zadotovať energetické zdroje. V minulosti bol využívaný pri uhoľných elektrárňach na hornej Nitre, keď štát platil okolo 100 miliónov eur ročne Hornonitrianskym baniam v Prievidzi, aby dodávali palivo – uhlie pre elektráreň Nováky.

To sa ale nepáči ministerstvu životného prostredia. Dodávka elektriny z vodného diela Gabčíkovo, ktoré tiež spadá pod rezort životného prostredia, do SPP za vopred určené ceny by podľa tajomníka rezortu Juraj Smatanu bola zásahom do voľného trhu. „Aj v tomto prípade by sme to zrejme museli vysvetľovať Európskej komisii, tak, ako nelegálnu pomoc v prípade Novák. Nemôžeme využívať Gabčíkovo ako stroj na energiu a na peniaze," dodal Smatana. Namiesto toho navrhuje vznik fondu, do ktorého by, naopak, prispievali všetci výrobcovia a distribútori energií.

Peniaze z Envirofondu

Druhou možnosťou je využitie zdrojov z Envirofondu, do ktorého pritekajú peniaze z predaja emisných povoleniek. Tie by mohli byť tiež presunuté do špeciálneho kompenzačného balíka. Kým rezort hospodárstva s návrhom súhlasí, Galek pripomenul, že rezort financií, ktorý má pri fonde tiež rozhodovaciu právomoc, to zatiaľ zamietol.

Proti je aj envirorezort. „Kým v roku 2021 sme mali príjmy 286 miliónov eur, v roku 2022 očakávame len 200 miliónov. Navyše, Envirofond reálne disponuje len 30 percentami z týchto peňazí. Na dotácie by sme teda mohli poslať len 95 a 61 miliónov. Rokujeme však s ministerstvom financií, aby sme mohli disponovať 50 percentami,” dodal Smatana. Každý zásah do zdrojov Environmentálneho fondu sa podľa neho navyše okamžite prejaví na financovaní ekologických projektov životného prostredia pre samosprávy, školy a vidiecke oblasti.

Na konkrétnych kompenzáciách drahých energií sa vládna koalícia zatiaľ nedohodla.

Rokovanie parlamentu Foto: Pravda, Robert Hüttner
parlament NR SR narodna rada Rokovanie parlamentu

V utorok informovali, že si berú ešte týždeň na rozhodnutie, avizovali predsedovia klubu OĽaNO Michal Šipoš a klubu SaS Anna Zemanová. „Na pondelňajšiu koaličnú radu ministerstvo hospodárstva donieslo iné dáta ako minule, preto sa musí konkrétne riešenie prepracovať. Ministerstvo financií navrhlo riešenie a momentálne čakáme na stanovisko SaS," uviedol Šipoš. „Energie by mali byť predmetom rokovania vlády na budúci týždeň. Zatiaľ nebudeme komentovať alternatívy, vzhľadom na to, že sa prepočítavajú rôzne možnosti," dodala Zemanová.

Z opozície sa ozývajú už aj ultimáta. Ak minister financií Igor Matovič (OĽANO) do budúceho týždňa nepredstaví sumár a balík opatrení, ktorými vláda chce zabrániť zvyšovaniu cien, mimoparlamentná strana Hlas ho bude odvolávať, vyhlásil vo štvrtok predseda Hlasu Peter Pellegrini. Expremiér navrhuje jednorazové 150-eurové šeky pre domácnosti s nižšími príjmami.

Predseda Smeru Robert Fico sa zas po tom, čo plénum neschválilo program mimoriadnej schôdze o raste cien energií a vojenskom cvičení Saber Strike, iniciovanej opozíciou, médiám sťažoval, že vidí len mlčanie a aroganciu zo strany vlády. Kým okolité krajiny predstavujú komplexné programy, ako bojovať so zdražovaním, slovenská vláda ponúka občanom a podnikom len výsmech, odkázal.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #teplo #elektrika