Pokračovanie článku: Mestá, obce, nemocnice aj domácnosti. Za drahšie energie ich čaká 200-miliónový účet

Riziko boja proti teplárenskému otrokárstvu

K tomu sa ale pridáva podľa údajov rezortu hospodárstva aj 2263 plynových kotolní so spotrebou nad 100 megawatthodín. Galek odhaduje, že 50 percent z tohto počtu, teda asi 1100, sú bytové spoločenstvá, v ktorých býva dokopy 10– až 15-tisíc domácností.

„Presné percento bytových domov, ktorých sa to dotklo, nevieme, ale sú ich stovky, kde je zvýšenie priemerne 300 až 400%, čo je pre jednotlivé domácnosti finančne neúnosné. Mnohí z nich majú dohodnutú nižšiu zmluvnú cenu na niekoľko rokov, ale aj tých to časom dobehne, ak sa čoskoro legislatíva nezmení," upozornila pre Pravdu Monika Šamková, prezidentka Združenia spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku.

Karol Galek, rokovanie Výboru pre hospodárske... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Výbor pre hospodárske záležitosti galek Karol Galek, rokovanie Výboru pre hospodárske záležitosti, február 2022

Expert na energetiku Karel Hirman však argumentuje, že nemalá časť z týchto domácností sa v minulosti z vlastnej vôle odpojila od CZT, lebo nechcela byť v područí „teplárenského otrokárstva“.

Karel Hirman analytik Čítajte rozhovor Expert na energetiku Hirman: Nechceli byť v „teplárenskom otrokárstve“ a teraz sa sťažujú?

„Dlhé roky som pôsobil na riadiacej pozícií v Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre, ktorá zo zákona o tepelnej energetike vystupuje ako štátna autorita v danej oblasti. Neustále som ja aj moji kolegovia upozorňovali, že argumenty o odpájaní v drvivej väčšine prípadov nie sú korektné, sú emocionálne a upozorňovali sme verejne opakovane občanov, že pri odpojení budú čeliť viacerým rizikám – vrátane rizika ceny energetických médií, lebo dobrovoľne odchádzajú z regulovaného trhu," pripomína Hirman.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #teplo #elektrika