Nemecku už všetok plyn dovážaný z Ruska nevonia. Budovať chce terminály a privážať komoditu z USA či Kataru

Nemecko chce podporiť výstavbu terminálov na dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG), aby znížilo svoju závislosť od plynu z Ruska, keďže napätie medzi Moskvou a Západom stúpa. Informovala o tom v stredu vláda v Berlíne.

03.02.2022 09:39
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (74)

„Plánom vlády je vybudovať LNG terminály v Nemecku,“ povedal hovorca vlády Steffen Hebestreit na pravidelnej tlačovej konferencii.

„Skvapalnený zemný plyn je jednou z alternatívnych dodávok energie k plynu dovážanému z Ruska,“ uviedol s tým, že už prebieha „niekoľko“ projektov vrátane projektov v mestách Brunsbüttel a Stade na severe krajiny, ktoré však stále zápasia s administratívnymi a finančnými problémami.

Projekty v oblasti zemného plynu boli totiž z veľkej časti súkromnými investíciami, ktoré „by sa mali urýchliť, potenciálne aj vďaka verejnej podpore“, poznamenal Hebestreit.

pumpa slovnaft, benzin, tankovanie, nafra Čítajte viac Brusel dáva zbohom špinavým palivám. Benzín, nafta či plyn sa zrejme vyššej dani nevyhnú

LNG terminály umožňujú dovoz plynu po mori. Nemecko v súčasnosti nemá žiadne takéto terminály, pričom všetok plyn dováža cez potrubie, z veľkej časti z Ruska.

LNG terminály by tak umožnili najväčšej európskej ekonomike diverzifikovať svojich dodávateľov plynu a získať komoditu zo Spojených štátov, Kataru alebo Kanady. Tento krok prichádza v čase, keď narastá napätie medzi Moskvou a Západom v súvislosti s presunmi ruských vojsk na hranice s Ukrajinou.

Vláda v Berlíne „uviazla“ medzi svojimi ekonomickými väzbami na Rusko a spojencami na Západe a Ukrajine a čelí obvineniam, že nezaujala dostatočne pevný postoj k Moskve.

V súčasnosti Nemecko dováža 55 % plynu z Ruska. A závislosť krajiny od plynu sa v rámci energetickej transformácie zvýši, keďže plánuje odstaviť svoje uhoľné a jadrové elektrárne.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #plyn #LNG