Pokračovanie článku: Bytovky prekvapili účty za teplo. Ceny sú na plač, hore idú o desiatky až stovky eur

Príde konečne štátna pomoc?

Kompenzovať vysoké ceny energií domácnostiam, najmä neregulovaným bytovým domov napojeným na vlastnú kotolňu, sľubuje aj vláda. Vo štvrtok zasadne hospodársky výbor parlamentu, aby predložil riešenia.

Regulačný úrad potvrdil, že v súčasnosti pripravuje pre parlamentný hospodársky výbor, ktorý má zasadať vo štvrtok, analýzu, ktorá má identifikovať odberateľov, ktorým vzrástla cena energií nad 25 percent.

Predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽaNO) ešte na decembrovom stretnutí výboru navrhol, aby štát kompenzoval náklady na energie odberateľom, ktorým vzrástla cena energií nad 30 percent. „Túto analýzu hospodárskemu výboru predložíme. Nemáme kompetencie ani zdroje, aby sme poskytli kompenzácie odberateľom, ale vnímame, že v rámci pracovných debát existuje myšlienka vytvorenia schémy kompenzácií na zvýšené ceny energií, primárne tepla. Ale tie formy a spôsoby sú ešte predmetom diskusií. Závisieť bude, koľko peňazí zo štátneho rozpočtu alebo z iných zdrojov sa nájde,“ konštatoval Juris.

žena, kotol, kúrenie, úsmev, energie Čítajte viac Regulátor rozhodol o konečnej cene plynu a elektriny: domácnosti si priplatia desiatky až stovky eur (+ tabuľky)

Najjednoduchším riešením by bolo, keby sa aj na tieto bytové domy vzťahovali nižšie – regulované ceny. Nové rozdelenie odberateľov na tých s regulovanými a neregulovanými cenami energií je v kompetencii ministerstva hospodárstva.

Ceny by to ale mohlo začať ovplyvňovať najskôr budúci rok, pravdepodobne až ten ďalší, dodávatelia elektriny a tepla totiž nakupujú komodity vopred na základe toho, koľko zákazníkov majú u regulovaných a koľko u neregulovaných odberateľov. Akékoľvek zmeny v rozdelení by sa teda museli udiať s predstihom viac ako roka vopred. A ak by aj štát chcel mimoriadne zasiahnuť, musel by dodávateľom energií vykompenzovať zmarené tržby.

Ľudia s vlastnými domovými kotolňami by sa však mali pripraviť na to, že žiadne kompenzácie nedostanú. „Hovorím, že je tu veľká miera vlastnej zodpovednosti, že teraz sú v ťažkej situácii. Odmietame morálny hazard v tom duchu, že niekto sa tu na to vykašľal, aby si včas nakúpil energie, aj keď vedel, že je neregulovaný subjekt, aby sme ho teraz išli zachraňovať,“ vyhlásil v stredu po rokovaní vlády minister hospodárstva Richard Sulík.

© Autorské práva vyhradené

231 debata chyba
Viac na túto tému: #teplo #zemný plyn #CZT #dodávky tepla