Priekupníctvo s teplom? Treba to riešiť, hovorí zástupca bytových domov

Pokiaľ správca domu zanedbá zmluvné podmienky, dodávateľ plynu bude určite uprednostňovať svoje záujmy a dodávať plyn za cenu, ktorá je trhová, hovorí pre Pravdu Marek Perdík, právnik a predseda Združenia pre lepšiu správu bytových domov.

02.02.2022 16:38
Marek Perdík, predseda Združenia pre lepšiu... Foto:
Marek Perdík, predseda Združenia pre lepšiu správu bytových domov
debata (2)

Je veľa správ o tom, ako sa v problémoch ocitajú obyvatelia z bytoviek s vlastnou kotolňou, ktorí pre vyšší odber nespadajú pod regulované subjekty a musia nakupovať teplo za trhové ceny. Koľko je takých bytoviek?

Problém sa týka všetkých bytových domov. Dočasnú výhodu majú však vlastníci v tých bytových domoch, v ktorých je zmluva o dodávke plynu uzavretá na dlhšie obdobie, a teda sa ich zatiaľ nemusí dotknúť zvyšovanie cien. Zaradením bytových domov do inej kategórie ako medzi malých a stredných podnikateľov však vyriešime problém komplexne. Nakoniec vlastníci a užívatelia bytov nemôžu byť považovaní za podnikateľov, ak svoju nehnuteľnosť nevyužívajú na podnikanie.

Nemáte presnejšie čísla, koľko takých bytových domov má problémy?

Takéto štatistiky sa nevedú a údaje môžu vyplývať jedine napríklad zo sčítania domov a bytov, ktoré sa realizovalo od 1. júna 2020 do 12. 2. 2021 a v súčasnosti sa spracúvajú výsledky. Aj keby sme poznali počet odpojených bytových domov, tak nepoznáme presný počet domov, ktorých sa zdražovanie týka, no ide o dostatočné množstvo, aby došlo k regulácii.

plyn, potrubie, odpočet Čítajte viac Bytovky prekvapili účty za teplo. Ceny sú na plač, hore idú o desiatky až stovky eur

O koľko narastú ceny energií pre priemernú domácnosť v takýchto prípadoch?

Niekde o desiatky eur, inde o stovky eur. Závisí od veľkosti počtu bytov v dome, ako sa to dotkne konkrétnej domácnosti. No poznáme prípady, kde došlo k zvýšeniu o 105 eur mesačne, čo je v prípade dôchodcov viac ako nežiaduce a nekomfortné.

Komunikujete o tomto probléme aj s ministerstvom hospodárstva?

Zatiaľ spolupracujeme s rezortom hospodárstva v oblasti novelizácie niektorých zákonov, ako napríklad zákona o tepelnej energetike. Otázka zvyšovania cien plynu je veľmi čerstvá a zatiaľ sa ministerstvo hospodárstva len vyjadrilo, že by malo záujem problém vyriešiť. Aktuálne finalizujeme konkrétny návrh a riešenia, aby sme “neprišli s prázdnymi rukami” a veríme v pozitívny výsledok. Byty a nebytové priestory majú vlastné vzťahy pri dodávke elektrickej energie do bytu alebo nebytového priestoru. Pri dodávke elektrickej energie za účelom užívania spoločných častí, napríklad osvetlenie schodišťa, alebo spoločných zariadení, napríklad výťahu, kotolne a podobne, je možné ich kategorizovať ako domácnosti. Toto pri dodávke plynu možné nie je, aj keď sa vykurujú samostatné byty alebo nebytové priestory. Samozrejme, neplatí to v prípade, ak byty alebo nebytové priestory majú vlastný kotol len pre seba a nejde o spoločné zariadenie domu.

Tu už sa bavíme o tých, ktorí nestihli nakúpiť energie?

Z vlastníkov bytov a nebytových priestorov nie je možné robiť odborníkov na trhu s plynom. Túto činnosť je potrebné zveriť buď správcovi, ktorý si musí odborne ustrážiť zmluvné podmienky odberu plynu, alebo v prípade spoločenstiev vlastníkov bytov má túto zodpovednosť predseda spoločenstva. Pokiaľ sa táto zodpovednosť neplní dostatočne, dodávateľ plynu bude určite uprednostňovať svoje záujmy a dodávať plyn za cenu, ktorá je trhová. Poznáme prípady z praxe, keď sa zodpovedný prístup osvedčil a prostredníctvom odborníkov sa kúpil plyn pre určitú skupinu bytových domov včas za cenu oveľa nižšiu, prípadne sa zmluva uzavrela na dobu napríklad troch rokov v roku 2020, a teda k zvýšeniu ceny nedošlo.

Aké možnosti majú obyvatelia bytového domu, pokiaľ nie sú spokojní s dodávateľom tepla? Napríklad keď ich zásobuje subdodávateľ, ktorý si účtuje vyššie ceny?

Ide o klasický prípad medzičlánku, niekde nazývaným aj priekupníctvo s teplom. Je to drsné pomenovanie, ale vlastníci to inak ani pomenovať nedokážu a nemôžu, pokiaľ vôbec majú informáciu, že je takáto osoba zakomponované v dodávke napríklad plynu pre ich bytový dom. V tomto bode by mal pomôcť problém vyriešiť predseda spoločenstva alebo správca domu a zmluvu vypovedať a dohodnúť podmienky u iného dodávateľa. V tomto smere by pomohla očakávaná novela zákona o tepelnej energetike.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #teplo #zemný plyn #domácnosti