Ústavný súd rozhodol: Odvolanie Jahnátka z funkcie porušilo jeho práva

Uznesením o odvolaní Ľubomíra Jahnátka z postu predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) z júna 2020 vláda SR porušila jeho základné právo na prístup k verejným funkciám a na inú právnu ochranu. Rozhodol o tom vo štvrtok Ústavný súd (ÚS) SR. Zároveň nevyhovel Jahnátkovmu návrhu na zrušenie uznesenia o jeho odvolaní.

27.01.2022 15:17 , aktualizované: 19:05
Ľubomír Jahnátek Foto: , ,
Ľubomír Jahnátek
debata (93)

Jahnátek bol v minulosti ako nominant Smeru-SD ministrom hospodárstva. Do čela ÚRSO ho v júli 2017 vymenovala vláda Roberta Fica (Smer-SD), čo vtedajšia opozícia kritizovala. V júni 2020 ho z funkcie odvolal vládny kabinet pod vedením Igora Matoviča (OĽANO).

„Uznesením Vlády SR číslo 353 zo 4. júna 2020 boli porušené základné právo sťažovateľa na prístup k iným verejným funkciám a základné právo na inú právnu ochranu,“ uviedol predseda senátu Peter Straka. ÚS SR nepristúpil k zrušeniu napadnutého uznesenie vlády vzhľadom na fakt, že úrad má nového vymenovaného predsedu. „Ústavný súd zastáva názor, že zrušením napadnutého uznesenia a vrátením veci na ďalšie konanie nemôže dôjsť k obnove stavu pred porušením práv sťažovateľa,“ uviedol sudca spravodajca Martin Vernarský.

Andrej Juris Čítajte viac Cena elektriny sa bude počítať po novom. Regulátor mení vzorce kvôli zdražovaniu

Návrh na odvolanie predkladal minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Podľa materiálu Jahnátek nespĺňal zákonom stanovené požiadavky na výkon danej funkcie a došlo k porušeniu princípu nezávislosti ÚRSO v súvislosti s predložením novely zákona o regulácii sieťových odvetví poslancom NR SR Marošom Kondrótom (Smer-SD). Ten pre médiá uviedol, že novelu predkladal aj na pokyn ÚRSO. Pokiaľ by bola schválená, zvýhodnila by podnik Duslo, a. s., v ktorom Jahnátek v minulosti pôsobil. Materiál uvádzal aj konflikt záujmov v súvislosti s pôsobením Jahnátkovho syna v manažmente Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska, spoločného podniku ČEZ Bohunice, a. s., a Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, a. s.

Bývalý šéf ÚRSO tieto dôvody v sťažnosti pred ÚS odmietol. Žiadal zrušiť príslušné uznesenie vlády a vec vrátiť na ďalšie konanie. Tretí senát ÚS mu však v tomto nevyhovel, keďže ÚRSO už má svojho predsedu – Andreja Jurisa. O finančnom zadosťučinení súd nerozhodoval, keďže oň sťažovateľ nežiadal. Vláda mu má nahradiť len trovy konania v sume zhruba 1440 eur.

Stav pred odvolaním nenastane

„Napadnuté uznesenie vlády malo obsahovať, ktorý zo zákonných dôvodov na odvolanie sa v danom prípade uplatnil. Ten dôvod odvolania musí byť totiž známy nielen vláde, ktorá odvoláva predsedu úradu a rozhoduje o jeho odvolaní v zbore, ale musí byť s ním oboznámená aj osoba, ktorej sa odvolanie týka. Iba takýmto spôsobom sa zabezpečí nielen požiadavka transparentnosti rozhodovania vlády, ale aj preskúmateľnosti jej rozhodovania,“ konštatoval sudca spravodajca Martin Vernarský. Podľa US zároveň zrušením napadnutého uznesenia a vrátením veci na ďalšie konanie vláde nemôže dôjsť k obnove stavu pred porušením práv sťažovateľa.

Tlačový odbor ministerstva hospodárstva v reakcii pre TASR uviedol, že rozhodnutie rešpektuje. „Rezort hospodárstva rozhodnutie Ústavného súdu rešpektuje a berie na vedomie,“ skonštatoval.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubomír Jahnátek #odvolanie #ÚRSO