Nemecko: ak začne invázia Ruska na Ukrajinu, zakročíme proti plynovodu Nord Stream 2

Nemecko vo štvrtok prisľúbilo, že Rusko v prípade invázie na Ukrajinu čakajú vážne následky, ktoré budú zahŕňať aj sankcie voči plynovodu Nord Stream 2, informovala agentúra AFP.

27.01.2022 14:54
Nemecko Rusko Dánsko Nord Stream plavidlo Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (33)

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vo štvrtok v parlamente uviedla, že jej rezort pracuje na „rozhodnom balíku sankcií“ v spolupráci so západnými spojencami, ktorý pokrýva aj niekoľko aspektov „týkajúcich sa plynovodu Nord Stream 2“.

Plynovod Nord Stream 2 má zdvojnásobiť objem dodávok lacného zemného plynu z Ruska do Nemecka, ktorý má podľa Berlína krajine pomôcť pri prechode z uhoľnej a nukleárnej energie na iné typy energií.

Nemecko už dlhšie trvá na výstavbe tohto plynovodu, čo znepokojilo mnohých jeho spojencov, píše AFP. Tí sa obávajú, že sa Európa stane pre plynovod príliš závislá na ruských dodávkach.

Gazprom, plyn, mráz Čítajte viac Mínus 20-stupňové mrazy a plynová kríza. Ako je Slovensko po 13 rokoch pripravené?

Nový nemecký kancelár Olaf Scholz už v prvý deň nástupu do svojej funkcie v decembri 2021 Rusko varoval pred vážnymi následkami, ktoré postihnú Nord Stream 2 v prípade, ak Rusko zakročí proti Ukrajine. V súčasnosti silnejú obavy z toho, že Rusko napadne Ukrajinu, pripomína AFP.

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck však v stredu priznal, že ak budú na Rusko uvalené sankcie, trpieť bude aj nemecká ekonomika.

Stavba plynovodu Nord Stream 2 bola dokončená v septembri. Plynovod sa však ešte nedostal do prevádzky, keďže ešte nezískal certifikáciu v Nemecku a spolkový úrad pre reguláciu sieťových odvetví Bundesnetzagentur (BNetzA) predpokladá, že proces schvaľovania sa predĺži až do druhej polovice roku 2022.

Uvalením sankcií na Rusko v prípade napadnutia Ukrajiny pohrozili aj iné krajiny — napríklad Spojené štáty. Americký prezident Joe Biden nevylúčil ani zavedenie sankcií priamo voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #zemný plyn #Ukrajina #Nord Stream 2