Slovenský startup získal podporu Svetovej banky. Pomôže im s výstavbou gigafabriky

Svetová banka oznámila partnerstvo so slovenským subjektom, spoločnosťou InoBat Auto. Cieľom partnerstva je stavba gigafabriky v strednej a juhovýchodnej Európe, ktorá bude dodávať batérie pre elektromobily za celosvetovo konkurencieschopné ceny a adresovať tak rastúci dopyt na európskom trhu.

20.01.2022 09:48
inobat, batéria, akumulátor Foto:
Slovenská firma InoBat Auto bude na Slovensku vyrábať unikátne batérie pre elektromobily.
debata (3)

Očakáva sa, že výroba elektrických vozidiel v Európskej únii poskočí do roku 2030 z jedného milióna ročne na približne 33 miliónov. EIT InnoEnergy odhaduje, že len v Európe bude potrebné postaviť 20 až 30 tovární na výrobu batériových článkov a ich súvisiaci ekosystém sa bude musieť výrazne posilniť.

Plánovaná gigafabrika spoločnosti InoBat bude dodávať batérie pre elektromobily za celosvetovo konkurencieschopné ceny a adresovať tak rastúci dopyt na európskom trhu.

Inobar, batérie, , Marián Boček, Čítajte viac Po Indoch chcú do nápadu Slovákov investovať aj Američania

„Jedinečný prístup IFC k riešeniu najväčších svetových rozvojových výziev spočíva v spolupráci s vládami, spoločnosťami zo súkromného sektora a rozvojovými partnermi pri hľadaní, vývoji a poskytovaní inovatívnych riešení. Zároveň vytvárame prostredie, v ktorom môžu súkromné spoločnosti prosperovať,“ povedal Femi Akinrebiyo, globálny manažér Upstream, Manufacturing, Agribusiness & Services v rámci IFC. „Prostredníctvom partnerstva s InoBat sa IFC zameriava na podporu európskeho programu dekarbonizácie a vytvára nové príležitosti pre investície do e-mobility.“

Batérie od InoBat Auto
Batérie od InoBat Auto
+1Batérie od InoBat Auto
InoBat - zahájanie výstavby výskumného a...
InoBat - zahájanie výstavby výskumného a...
+5InoBat - zahájanie výstavby výskumného a...

Spoločným cieľom partnerstva je aj škálovať výrobné a výskumno-vývojové kapacity InoBat-u cez vybudovanie gigafabriky na princípe „C2C“ – cradle to cradle. Ide o inovatívne a udržateľné riešenia v rámci celého hodnotového reťazca od výskumu a vývoja batérií, cez výrobu, nabíjacie stanice, skladovanie energie až po recykláciu.

Generálny riaditeľ spoločnosti InoBat Auto Marián Boček považuje za úspech, že sa tak silná inštitúcia ako IFC spojila s InoBat a tromi ďalšími partnermi. „Dôvera IFC v našu spoločnosť je pre nás dôležitá. Toto partnerstvo nám umožní výrazne rozšíriť náš ekosystém, podporiť vytváranie udržateľných pracovných miest, ale aj globálnu dekarbonizáciu v súlade s naším plánom „C2C“, ktorý je jadrom nášho podnikania. Posúva nás vpred k úsiliu o najvyššie štandardy udržateľnosti a výkonnosti. Spoločne budeme realizovať našu stratégiu stať sa globálnym lídrom v dodávke a vývoji prémiových elektrických batérií navrhnutých na mieru, ktoré sú prispôsobené pre riešenia elektromobility.“

inobat, batéria, akumulátor Čítajte viac Slovenský patent prekonal lídra na trhu. InoBat predstavil prvé batérie

Ďalšími partnermi InoBat sú globálny ťažobný a kovospracujúci gigant Rio Tinto, či Amara Raja Group, ktorá je poprednou spoločnosťou zaoberajúcou sa priemyselnými a automobilovými batériami v Indii, ale aj Ideanomics, globálna spoločnosť zameraná na urýchlenie komerčného prijatia elektrických vozidiel s cieľom podporiť transformáciu udržateľnosti so sídlom v USA.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #batérie #elektromobilita #InoBat