Pokračovanie článku: Vyplatia ľuďom niečo kvôli drahým energiám? Sulík s Matovičom si prehadzujú zodpovednosť

Ako horúci zemiak

Podobná situácia je aj s pomocou pre firmy. Matovič so Sulíkom si zodpovednosť prehadzujú ako horúci zemiak. Podobná situácia bola aj s univerzálnym odškodňovacím zákonom, ktorý nakoniec skončil na ministerstve v šuplíku.

Do debaty vstúpil aj líder hnutia Sme rodina Boris Kollár. Upozornil na to, že v prípade rýchleho rastu cien energií treba pomôcť hlavne dvom skupinám. Prvou sú veľkí odberatelia, akým je napríklad hlinikáreň Slovalco, a druhou je skupina najchudobnejších ľudí. Pre veľké firmy by mali ísť kompenzácie z envirofondu, kde sa nahromadila vyše miliarda eur.

„Prídem s tým na koaličnú radu a budem požadovať, aby sa zmenil zákon tak, aby sa firmám, ktoré prispievajú do envirofondu, peniaze aj vrátili,“ povedal Kollár v najnovšej časti relácie Ide o Pravdu. V koalícii je podľa predsedu parlamentu nálada taká, že chce pomáhať aj firmám či ľuďom, ktorí sú najviac ohrození energetickou chudobou.

Za vlažný prístup k téme zdražovania kritizuje vládu aj opozičný poslanec za Smer Richard Takáč. Podľa neho vláda v čase nekontrolovateľného zdražovania spí, zatiaľ čo okolité štáty už stihli zakročiť. „Od začiatku sme v parlamente chceli hovoriť o krokoch, ktoré treba podniknúť, ktoré má vláda pripravené, chceli sme vedieť, aké majú plány. Dnes je jasné, že plány nemali žiadne,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #energie #rast cien #kompenzácie