Vyplatia ľuďom niečo kvôli drahým energiám? Sulík s Matovičom si prehadzujú zodpovednosť

Chlieb, mliečne výrobky, ovocie či zelenina. Okrem cien potravín výrazne rastú aj ceny v doprave či energií. Rast cien nabral na obrátkach a pre generáciu mladých je to po prvýkrát, čo niečo také vôbec zažila.

19.01.2022 17:48
Richard Sulík, Karol Galek, Foto:
cena energií,elektrina, cena energie,
debata (10)

Za tovary si každý mesiac čoraz viac priplatíme a podľa analytikov vrchol ešte nemáme za sebou. „Od januára začnú ťahať infláciu vyššie ceny elektriny, plynu a tepla. Vinou toho by sa mohla celková inflácia pohybovať na začiatku roka 2022 nad siedmimi percentami,“ tvrdí analytik Národnej banky Slovenska Branislav Karmažin. Práve na ceny energii sú slovenské domácnosti zvlášť citlivé, keďže z ich rozpočtov odkroja veľkú časť.

Aj preto koalícia hľadá nové možnosti, ako by mohli rastúce ceny ešte viac kompenzovať.

Debata trvá, ale dohoda nie je

V koalícii prebieha debata už niekoľko týždňov, no bez výsledku. „Verím, že v najbližších týždňoch budeme môcť pristúpiť aj k ďalším riešeniam. No bude sa o tom debatovať určite niekoľko týždňov," vyhlásil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) pred stredajším zasadnutím vlády.

Gazprom, plyn, mráz Čítajte viac Mínus 20-stupňové mrazy a plynová kríza. Ako je Slovensko po 13 rokoch pripravené?

Rezort práce nevylučuje, že vzhľadom na vysoký rast cien navrhne mimoriadne zvýšiť rodinné dávky. To, či sa to podarí zrealizovať, bude predovšetkým závisieť o toho, či sa na to nájdu peniaze v štátnej pokladnici. Od tej drží kľúče minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Ten už dlhšie upozorňuje na to, že ak minister príde s návrhom na vyššie výdavky, tak musí prísť aj s návrhom, kde na to vziať peniaze.

V stredu vyhlásil, že už priškrtili ceny elektriny a plynu vďaka tomu, že znížili poplatky za distribúciu. Zníženie poplatku za prevádzkovanie systému podľa Matoviča prinieslo zníženie cien energií o 170 miliónov eur. „Pri drastickom raste cien energií to nie sú položky, ktoré by boli až tak vidieť, ale z pohľadu ministerstva financií sme pomohli pri riešeniach za niekoľko stoviek miliónov pri cenách energií,“ povedal Matovič pred stredajším rokovaním vlády.

No o nových krokoch nepovedal nič. Namiesto toho odkázal, že kompenzácie za vysoké ceny energií má riešiť minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). „Veľmi rád by som nechal čierneho Petra tomu ministerstvu, ktorému patrí,“ povedal Matovič. Ministerstvo hospodárstva pre Pravdu zareagovalo, že už urobilo všetko, čo je v jeho silách v oblasti energií. „Vďaka kombinácii opatrení rezortu hospodárstva a Úradu pre reguláciu sieťových odvetví budú regulované poplatky v cenách energií najnižšie za posledných päť rokov. Navyše, povolená miera ziskovosti monopolov je na historickom minime,“ bráni sa Sulíkov rezort.

To, či sa budú realizovať v tomto smere aj ďalšie kroky, závisí podľa rezortu hospodárstva od finančných možností štátu a rozhodnutí ministerstva financií. „Finančné kompenzácie sú o peniazoch, a tie má na starosti minister financií,“ odkázal späť Matovičovi Sulík po rokovaní vlády.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #energie #rast cien #kompenzácie