Máme dostatok plynu? SPP odhalilo, na koľko sú naplnené naše zásobníky

Trhový podiel SPP v dodávke plynu v segmente domácností dosahuje 68 %, čo predstavuje 1,2 milióna zákazníkov.

17.01.2022 12:58
plyn, gajary Foto:
ilustračný obrázok
debata (6)

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) má dostatok zemného plynu v podzemných zásobníkoch. Ako uviedol v rozhovore pre portál vEnergetike.sk riaditeľ divízie obchodu SPP Miroslav Mital, súčasný stav naplnenosti podzemných zásobníkov na Slovensku je na úrovni 43 %. „Zásobníková kapacita, ktorú máme pre potreby dodávok plynu našim koncovým zákazníkom, je na porovnateľnej úrovni. Tento objem uskladneného plynu je vzhľadom na aktuálne obdobie, teda polovicu januára, adekvátny a SPP plní všetky zmluvné dodávky plynu svojim zákazníkom,“ povedal Mital.

Karel Hirman analytik Čítajte viac Expert na energetiku Hirman: Gazprom neplní zásobníky plynu, pokles dodávok je bezprecedentný

Trhový podiel SPP v dodávke plynu v segmente domácností dosahuje 68 %, čo predstavuje 1,2 milióna zákazníkov. V štandardných zimných mesiacoch dosahuje spotreba domácností približne 40 % z celkovej spotreby koncových zákazníkov SPP. Dodávky zemného plynu pre tento segment zabezpečujú štátni plynári najmä prostredníctvom dlhodobého kontraktu. „Na bilancovanie teplotných rozdielov medzi letom a zimou využívame skladovacie kapacity, ktoré máme zabezpečené na území Slovenska. Disponujeme však aj skladovacími kapacitami mimo územia našej krajiny,“ doplnil Mital.

Aj SPP eviduje, že v európskych zásobníkoch je menej plynu ako po minulé roky. Môže za to aj minuloročná zima, ktorá bola podľa Mitala neštandardne dlhá a mesiace apríl a máj boli na Slovensku v priemere o tri celziové stupne chladnejšie. Podobne chladné bolo aj počasie v celej Európe. „V apríli a máji plyn, ktorý sa už spravidla v tomto období do zásobníkov vtláča, putoval priamo do zvýšenej spotreby koncových zákazníkov. Vtláčanie do zásobníkov sa tak prakticky začalo o dva mesiace neskôr,“ dodal.

Približne od polovice minulého roka nastala na trhu s plynom tzv. backwardácia – bližšie produkty boli drahšie ako vzdialenejšie produkty. „V dôsledku toho, klasické tradingové firmy, teda firmy, ktoré nemajú portfólio koncových zákazníkov, a mali nakúpené zásobníkové kapacity, či už na Slovensku alebo po celej Európe, plyn do zásobníkov nevtláčali, pretože pri klasickom cenovom rozdiele medzi zimnými a letnými mesiacmi by zaknihovali vysoké straty. Venovali sa teda skôr krátkodobej optimalizácii svojich zásobníkov,“ vysvetlil Mital.

SPP taktiež využil túto príležitosť pre ešte vyššie zabezpečenie bezpečnosti dodávok zemného plynu a realizoval príslušné transakcie. „Okrem iných pozitívnych efektov sme dosiahli hlavne zvýšenie denného ťažobného výkonu počas prvého štvrťroka 2022. Sme presvedčení, že všetky tradingové firmy sa správali rovnako a využívali možnosti, ktoré ponúkal trh. Tieto faktory spôsobili všeobecne nižší stav zásob plynu v Európe,“ konštatoval Mital.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP #zásobník