Plynová kríza v Európe sa zďaleka nekončí, firmy z USA na nej zarábajú

Cena plynu v EÚ rastie opäť nad úroveň 100 eur za megawatthodinu (MWh) kvôli slabým dodávkam z Ruska. Zo situácie tažia USA, v decembri vyviezli historicky rekordný objem plynu. Uviedol to Lukáš Kovanda, hlavný ekonóm Trinity Bank Praha, v aktuálnej analýze vývoja na trhu s plynom.

08.01.2022 15:22
debata (244)

„Burzová cena plynu v EÚ sa v piatok ráno vrátila nad psychologickú úroveň 100 eur za MWh, prvýkrát od 29. decembra 2021. Je teda evidentné, že európska plynová kríza nepoľavuje. Flotila tankerov so zkvapalneným zemným plynom, ktorá zamierila z USA do Európy koncom minulého roku, priniesla len krátkodobú úľavu,“ priblížil.

Po mori prepravovaný zemný plyn nemôže podľa Kovandu dlhodobejšie kompenzovať nedostatočné dodávky plynovodmi. Tento prítok, prevažne z Ruska, zostáva naďalej obmedzený. „Dodávky plynu z Ruska do Európy sú pre túto časť roku najslabšie minimálne od roku 2015. Európa je pritom na ruskom plyne závislejšia než vtedy, pretože vlani najmä pre nepriaznivé poveternostné podmienky dostatočne nenaplnila svoje plynové zásobníky, ako aj pre európsku zelenú transformáciu a nemeckú Energiewende odstavujúcu uhoľné a jadrové elektrárne,“ vysvetlil ekonóm.

Pripomenul, že plynovod Jamal prechádzajúci cez územie Bieloruska a Poľska nezaisťuje žiadne dodávky už 18. deň za sebou, lebo plyn namiesto do Nemecka, ako je obvyklé, prúdi opačným smerom. „Slabé sú tiež ruské dodávky cez plynovody na Ukrajine. Kompresorová stanica Veľké Kapušany na slovensko-ukrajinskej hranici hlásila 7. decembra len asi tretinový objem prepraveného plynu v porovnaní s priemerom decembra 2021,“ informoval Kovanda.

Zatiaľ čo dlhodobé kontrakty podľa neho Rusko plní, krátkodobé dodávky pokrivkávajú. Rusko takto môže tlačiť na to, aby viac európskych krajín prešlo na dlhodobé kontrakty, ktoré sú preň výhodnejšie. „Zároveň tým Rusko môže demonštrovať dôležitosť plynovodu Nord Stream 2, ktorý má prepravovať plyn pod hladinou Baltského mora z Ruska priamo do Nemecka. Stavba už je dokončená, čaká však na schválenie prevádzky zo strany nemeckých úradov a následne zrejme aj Bruselu. Slabšie krátkodobé dodávky ruského plynu do EÚ môžu tiež súvisieť so stále nepoľavujúcim rizikom možnej invázie Ruska na Ukrajinu,“ myslí si český ekonóm.

Zo situácie podľa neho ťažia dodávatelia skvapalneného plynu z USA, ktorí v decembri 2021 vyviezli historicky rekordný objem. Približne polovica týchto dodávok našla svojich odberateľov v Európe, zatiaľ čo predtým smerovalo na starý kontinent menej ako 40 % mesačného amerického exportu skvapalneného plynu. „Dramaticky rastúce ceny plynu, ktoré kulminovali pred Vianocami, však primäli niektoré z amerických tankerov so zemným plynom k zmene trasy – namiesto do Ázie prepravili plyn do Európy,“ priblížil.

Začiatkom roku 2022 je podľa Kovandových slov pravdepodobné zosilnenie dopytu po skvapalnenom plyne v Ázii. „Jedným z dôvodov je to, že Indonézia obmedzuje svoj vývoz uhlia používaného na výrobu elektriny. Krajiny ako Čína tak budú na výrobu elektriny používať viac plynu dovezeného v skvapalnenej podobe z USA, takže európske krajiny preplatia. To môže viesť k ďalšiemu rastu ceny zemného plynu v EÚ, pokiaľ ruské krátkodobé dodávky zostanú naďalej relatívne slabé,“ avizoval analytik.
Spojené štáty disponujú značným objemom zemného plynu, ktorý sú schopné aj vyvážať. „V posledných asi dvoch desaťročiach totiž zažívajú takzvanú bridlicovú revolúciu – nové technológie umožňujú ťažiť predtým len ťažko dostupnú či celkom nedostupnú ropu a plyn z bridlicových ložísk. Export do európskych krajín však zatiaľ nebol konkurencieschopný voči lacnejším dodávkám plynu plynovodmi typu tých, ktoré prepravujú surovinu z Ruska. S nárastom ceny plynu v EÚ na rekordné úrovne sa však americký skvapalnený plyn stáva v Európe stále viac požadovanou alternatívou,“ dodal Kovanda.

244 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #plyn