Plynová mánia v Európe vyhnala vývoz LNG z USA na rekordné hodnoty

Vysoký dopyt v Európe po plyne spôsobil, že vývoz skvapalneného plynu (LNG) zo Spojených štátov vzrástol v poslednom mesiaci minulého roka na rekordnú úroveň. Poukázali na to údaje spoločnosti Refinitiv, ktoré zverejnila agentúra Reuters.

07.01.2022 10:20
LNG, skvapalnený plyn, loď, tanker Foto: ,
Vývoz skvapalneného plynu (LNG) do Európy. Ilustračné foto.
debata (41)

Podľa Refinitiv vyviezli USA v decembri na 106 plavidlách rekordných približne 7,15 milióna ton LNG. Prekonali tak doterajší rekord z mája, keď vývoz dosiahol 6,51 milióna ton LNG. Na porovnanie, v decembri 2020 vyviezli Spojené štáty celkovo 6,14 milióna ton LNG na 89 plavidlách.

Zhruba polovica z decembrového objemu exportovaného LNG smerovala do Európy. Začiatkom roka 2021 pritom smerovalo do Európy približne 37 % z celkového amerického vývozu LNG.

Nord Stream 2, plynovod Čítajte viac Rast cien plynu prinútil regulátora zatiahnuť záchrannú brzdu. Ohlásil, koľko vo finále zaplatíme

Je to dôsledok napätej situácie na európskom trhu s plynom, ktorá viedla k výraznému rastu cien suroviny na kontinente, pričom maximum dosiahla pred Vianocami. Informácie o dodávkach z USA však cenu neskôr znížili. Američania majú dostatok lacných zásob, keďže vysoká ťažba bridlicovej ropy a plynu v minulých rokoch spôsobila, že produkcia prevýšila dopyt na domácom trhu o 10 %.

Za január však analytici s novým rekordným objemom dodávok do Európy nepočítajú, keďže sa zvyšuje dopyt v Ázii a s ním aj tamojšia cena. Zatiaľ čo koncom minulého roka Američania presmerovali minimálne 10 plavidiel s LNG pôvodne určených pre Áziu do Európy, v januári podľa zdrojov z trhu presmerovali dve plavidlá pôvodne určené pre Európu, pričom jedno do Ázie. Dodávky LNG z USA sa však môžu opäť zmeniť, ak teploty v Európe v nasledujúcom období výrazne klesnú.

Na január majú prístavy v Británii, Holandsku a Belgicku evidovaných približne 30 tankerov s LNG. Z nich minimálne 13 smeruje do Európy zo Spojených štátov.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #zemný plyn #energetika #LNG