Pokračovanie článku: Regulátor rozhodol o konečnej cene plynu a elektriny: domácnosti si priplatia desiatky až stovky eur (+ tabuľky)

Regulátor priškrtil ceny

Spanilá jazda elektriny a plynu na svetových burzách definovala celý rok 2021. Elektrina, ktorá stála na začiatku minulého januára 55 eur za megawatthodinu, vystrelila do Vianoc na vyše 320 eur za megawatthodinu. Zemný plyn, ktorý začínal vlani na cene okolo 15 eur za megawatthodinu, bol dva dni po Vianociach na rekordných hodnotách vo výške 222 eur. Elektrina aj plyn odvtedy na trhoch lacnejú. Škody ale už stihli napáchať a pocítia to na účtoch za energie aj domácnosti.

Koncová cena elektriny je tvorená viacerými zložkami. Dodávka elektriny tvorí 42 percent z ceny, distribúcia 31 percent, prevádzkovanie systému (TPS) 16 percent, distribučné straty sú na úrovni piatich percent, systémové služby (TSS) štyri percentá a bezpečné uskladnenie a likvidácia vyhoreného jadrového odpadu tvoria dve percentá z ceny.

Rast cien energií prinútil regulátora zasiahnuť tak, aby okresal celkový nárast nákladov na elektrinu a plyn pre domácnosti. Pri plyne ubral z distribučných poplatkov, pri elektrine znížil tarifu za prevádzkovanie systému. „Najvýraznejšou úpravou v cenách elektriny na rok 2022 je zníženie TPS, čiže tarify, ktorou všetci podporujeme výrobu zelenej elektriny a elektriny z domáceho uhlia,“ hodnotí kroky regulátora analytik Jozef Badida z portálu energieprevas.sk.

Práve pri TPS a TSS stanovuje cenu regulačný úrad. „Úradu sa v cenovom konaní podarilo výrazne znížiť tarifu za prevádzkovanie systému o 33 percent, čo prispelo k zmierneniu dosahov nárastu ceny elektriny ako komodity na burzách na celkovú cenu elektriny,“ tvrdí predseda ÚRSO Juris.

Koncová cena plynu sa takisto skladá z viacerých zložiek. 61 percent z nej tvorí cena komodity, 32 percent distribúcia a sedem percent preprava. Regulačný úrad pri plyne znížil distribučné poplatky. V praxi to znamená, že ubral na zisku dominantnému distribútorovi SPP – distribúcia (SPP-D) v budúcom roku celkovo 5,4 milióna eur. Jeho plánovaný zisk však klesne len o 1,3 percenta.

© Autorské práva vyhradené

343 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #ceny #Slovensko #plyn