Analytik o energetickej kríze: Desiatky tankerov miera do Európy, môžu vykryť nedostatok plynu

Tieto týždne ceny plynu klesajú kvôli extra dodávkam z USA. Napriek tomu však významne navyšujú priemer, z ktorého sa na jeseň 2022 budú počítať regulované ceny pre rok 2023, vysvetľuje Ján Pišta, analytik poradenskej spoločnosti v energetike JPX.

29.12.2021 17:26
Ján Pišta Foto:
Ilustračné foto.
debata (27)
ÚRSO zverejnil ďalšiu, finálnu korekciu cien plynu pre regulované subjekty na rok 2022. Sú tieto ceny dobrou správou pre ľudí, alebo sa dali upraviť aj nižšie?

Úpravy distribučných a prepravných poplatkov sú v podstate len kozmetické. Náklady a primeraný zisk SPPD a eustream sú stabilizované už dlhšiu dobu. V podstate sa ani nečakalo, že by v tejto oblasti URSO urobil nejaké väčšie zásahy.

Ako je na tom Slovensko v porovnaní so zahraničím?

Koncové ceny plynu pre domácnosti a malé podniky rastú v súlade s očakávaniami a predbežnými výpočtami, ktoré boli známe už pred viac ako mesiacom. Vďaka regulácii cien narastú ceny plynu pre slovenské domácnosti veľmi málo v porovnaní s inými európskymi krajinami.

Nord Stream 2, plynovod Čítajte viac Rast cien plynu prinútil regulátora zatiahnuť záchrannú brzdu. Ohlásil, koľko vo finále zaplatíme
Hovorí sa však už aj o roku 2023. Ako hodnotíte vyhliadky na toto obdobie?

Upozorňujem, že pre rok 2023 môže byť tento nárast oveľa väčší. Ceny plynu sa napriek nedávnemu poklesu stále držia na vysokých úrovniach a tak už teraz dosť významne navyšujú priemer, z ktorého sa na jeseň 2022 budú počítať regulované ceny pre rok 2023.

Aká je aktuálna situácia na trhu so zemným plynom? Cena za posledné dni klesla, čím je to spôsobené?

Za poklesom cien plynu vidím viac faktorov. Podľa správ agentúry Bloomberg (Gas Tankers Hauling U.S. Fuel Crowding Europe-Bound Sea Lanes – Bloomberg) mieri do Európy 20 LNG tankerov a ďalších 14 je pripravených. Tento plyn môže sčasti vykompenzovať jeho nedostatok na európskom trhu.

Akú úlohu v tom zohráva počasie?

To je ďalším faktorom, teda predpoveď teplejšieho januára. Tento a nasledovný týždeň majú priemerné teploty takmer v celej Európe stúpať nad normálové hodnoty. Navyše vďaka vetru porastie v najbližších dňoch výroba elektriny vo veterných generátoroch, takže bude možné znížiť výkon a tým aj spotrebu plynu, v niektorých paroplynových elektrárňach. V neposlednom rade sa ceny plynu trochu upokojili po tom, ako bolo ohlásené rokovanie medzi Ruskom a USA 10.januára v Ženeve.

Dá sa očakávať, že ceny pôjdu nadol aj v budúcich týždňoch?

Od januára by mal tiež trochu vzrásť toku ruského plynu cez Poľsko a možno aj cez Ukrajinu, keďže Gazprom si rezervoval mesačnú tranzitnú kapacitu cez Poľsko a dodatočnú kapacitu cez Ukrajinu. Budúci týždeň by teda ceny plynu mohli klesnúť ešte viac.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #Slovensko #USA #plyn #dodávky