Pokračovanie článku: Rast cien plynu prinútil regulátora zatiahnuť záchrannú brzdu. Ohlásil, koľko vo finále zaplatíme

Slovensko má na krízu žolíka

Cenu po sviatkoch stlačili najmä správy, že do Európy mieri o tretinu viac tankerov s dodávkami skvapalneného zemného plynu (LNG) z USA, čo zvýšilo aj očakávania, že extra zásoby zmiernia napätie na európskom trhu, ktorý už niekoľko mesiacov zápasí s nedostatkom zásob. Presmerovanie tankerov z Ázie do Európy tak znamenalo korekciu cien na trhu s plynom.

Analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida však v tejto súvislosti upozorňuje na jednu vec. „Tankery so skvapalneným plynom sa však ukazujú byť veľmi nestabilným zdrojom dodávok, keďže smerujú tam, kde sú aktuálne výhodnejšie ceny i keby tak dôjde k porušeniu zmluvných podmienok,“ vysvetľuje.

Naplnenosť európskych zásobníkov plynu je stále približne o 23 % nižšia v porovnaní s 5-ročným priemerom pre toto obdobie roka. Čo sa týka Slovenska, podľa Sulíka máme zatiaľ plynu pre domácnosti dosť. „Keď bude priemerné teplo, tak to zvládneme. A ak príde väčšia zima, budeme škrtiť troch najväčších odberateľov plynu. Tými sú elektráreň v Malženiciach, Duslo Šaľa a Slovnaft. A potom by malo byť plynu dosť,” uzavrel minister.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #energetika #ceny plynu