Pokračovanie článku: Rast cien plynu prinútil regulátora zatiahnuť záchrannú brzdu. Ohlásil, koľko vo finále zaplatíme

Trhom mávajú výrazné výkyvy

Ceny zemného plynu v Európe sa dostali na rekordné maximá v utorok pred Vianocami. Dôvodom bol pokles dodávok z Ruska. Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn sa vtedy blížila k rekordným 190 eurám za megawatthodinu, čím bola v porovnaní so začiatkom roka o 800 % vyššie. V piatok sa tlak uvoľnil a cena klesla na úroveň 100 eur, stále je však v porovnaní so začiatkom roka vyššia o viac ako 400 %.

„Z titulkov médií sa zdá, že plynová kríza v EÚ zásadne poľavuje. Pritom sa cena plynu v EÚ stále drží zhruba na päťnásobku bežných hodnôt. Rast cien sa pritom veľmi pravdepodobne neskončí s tohtoročnou vykurovacou sezónou, ale bude pokračovať aj v tej budúcej,” pripomína Lukáš Kovanda, hlavný ekonóm Trinity Bank a člen českej Národnej ekonomickej rady vlády.

Ako dôvod vidí v prvom rade zelenú politiku Európskej únie, ktorá tlačí na ústup od fosílnych zdrojov, no nepodporuje ani jadro. „Energetika pritom zatiaľ nie je na takej úrovni technologického rozvoja, aby dokázala túto podinvestovanosť v segmente tradičných zdrojov ako jadro či uhlie uspokojivo kompenzovať. Výsledkom je vzostup energetickej závislosti od Ruska a rastúca energetická zraniteľnosť celoeurópskej energetickej siete,” tvrdí Kovanda.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #energetika #ceny plynu