Pokračovanie článku: Rast cien plynu prinútil regulátora zatiahnuť záchrannú brzdu. Ohlásil, koľko vo finále zaplatíme

Regulátor radí: žiadajte zľavy

„Na základe vydaných rozhodnutí úrad prepočítal dosahy na domácnosti a môže potvrdiť svoje predpoklady – regulované ceny plynu sa v roku 2022 dostanú o niečo nad úroveň regulovaných cien plynu v roku 2020. Rok 2021 bol mimoriadny veľmi nízkymi cenami plynu z dôvodu pandémie COVID-19, keď ceny dramaticky klesli oproti roku 2020, pričom v súčasnosti čelíme nárastom cien energií najmä z dôvodu oživenia ekonomiky. Preto úrad zahrnul do modelového príkladu aj porovnanie s rokom 2020,“ argumentuje predseda ÚRSO Andrej Juris.

Regulátor zároveň pri zverejnených prepočtoch upozornil odberateľov, že stanovuje len maximálne ceny za dodávku plynu. „Konkrétne dosahy nového cenníka na odberateľov závisia od viacerých faktorov, najmä od veľkosti a priebehu spotreby plynu či zvolenej sadzby dodávky a distribúcie. Odberatelia môžu stále žiadať zľavu, prípadne zmeniť dodávateľa,” pripomína regulátor.

Richard Sulík, Karol Galek, Čítajte viac Plyn a elektrina 2022: Koľko eur si priplatíte?

To, že štát spravil v rámci znižovania cien pre občanov maximum, tvrdí aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Z energií sa podľa neho stáva niečo ako podpultový predaj za „socíku“.

„Nová nemecká vláda ústami či už ministra hospodárstva, alebo ministerky zahraničných vecí, ktorí sú zo strany Zelených, povedali: Nechceme Nord Stream 2, nechceme jadrovú energiu. Takéto vyhlásenia ženú ceny plynu strašne hore. Trh sa však za posledné roky veľmi dereguloval a tým pádom je tu jedna spoločná burza v Lipsku a ceny silovej zložky sú jednotné pre všetky krajiny a hýbať sa nimi nedá,” vysvetlil v rozhovore pre Pravdu.

Na Slovensku táto "silová zložka” tvorí 60 percent koncovej tarify pre odberateľov.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #energetika #ceny plynu