Rana pre českých odberateľov elektriny deň pred Vianocami. Vysoké ceny energií zlomili väz ďalšej firme

Nového dodávateľa si tak budú musieť hľadať v situácii, keď ceny plynu lámu historické rekordy.

23.12.2021 11:15
plynový sporák, plamene, plyn Foto:
Ilustračné foto.
debata (16)

Zhruba 7000 odberateľov elektriny a plynu od firmy Český Energetický Dodavatel zasiahla deň pred Vianocami nepríjemná správa. Spoločnosť je ďalšou, ktorá pre vysoké ceny ukončila činnosť, a ľudia sa tak ocitli v režime dodávateľa poslednej inštancie. Nového dodávateľa si tak budú musieť hľadať v situácii, keď ceny plynu lámu historické rekordy, uviedol server iDNES.cz.

„Nepredvídateľný, skokový a niekoľkonásobný rast cien energií, s ktorým zápasíme v tomto roku, má pre našu spoločnosť kritické následky,“ uviedol Český Energetický Dodavatel na svojich webových stránkach. Ako dodal, vedenie firmy sa do posledných chvíľ usilovalo koniec odvrátiť, avšak neúspešne. Od 23. decembra preto utlmuje svoju činnosť dodávok elektriny a od 26. decembra aj dodávok plynu.

kovový vodík, elektrina, supervodivé materiály Čítajte viac Elektrina na trhoch nepozná hranice. Blíži sa k 6-násobku minuloročnej ceny

Po Bohemia Energy, ktorá dodávala energie asi 900.000 klientom, skončili postupne firmy Kolibřík energie s 28.000 zákaz­níkmi, A-PLUS Energie so 150 odbernými miestami, Ray Energy, ktorá dodávala energie zhruba 3000 klientom, a firma Microenergy s viac než 760 zákazníkmi. Patril k nim napríklad aj Energetický regulační úřad.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #plyn #elektrina