Elektrina na trhoch nepozná hranice. Blíži sa k 6-násobku minuloročnej ceny

Cena elektriny na trhoch nepozná hranice. Ako vyplýva z údajov zverejnených pražskou burzou PXE, v utorok večer sa cena elektriny s dodávkou na Slovensko na budúci rok predávala za takmer 321 eur za megawatthodinu. Ide o nový rekord.

22.12.2021 11:04
kovový vodík, elektrina, supervodivé materiály Foto:
Ilustračné foto.
debata (19)

Už minulý týždeň v pondelok prekonala cena elektriny magickú 200-eurovú hranicu, a odvtedy pod ňu nikdy neklesla. Tento pondelok sa spomínaná elektrina obchodovala za 258 eur za megawatthodinu.

Začiatkom tohto roka sa pritom elektrina obchodovala za 55 eur za megawatthodinu. Viacerí analytici sa zhodli, že za výrazným nárastom trhových cien elektriny sú stále drahšie emisné povolenky, nemecká politika v energetike, ako aj rast cien plynu na trhoch. Viacerí európski vrcholoví politici už volajú po odstránení špekulácií na trhoch s energiami.

elektráreň, slnko, fotovoltické panely, elektrina, ekologická energia Čítajte aj Štátna firma má nový biznisplán. Chce postaviť najväčšiu solárnu elektráreň

Aj ceny zemného plynu v Európe sa dostávajú na nové rekordy. Cena budúcoročného kontraktu plynu na mesiac január na trhu TTF (virtuálny obchodný uzol Title Transfer Facility v Holandsku) v utorok po prvý raz prekročila hranicu 170 eur za megawatthodinu (MWh). Jedným z dôvodov sú nedostatočné dodávky plynu od ruskej štátnej spoločnosti Gazprom.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #energetika #ceny energií