Orbán so šéfom ruského Rosatomu rokovali o rozšírení atómovej elektrárne

Účelom schôdzky bolo vyhodnotiť stav projektu rozšírenia elektrárne Paks, ktorej dva bloky by mali začať fungovať postupne v rokoch 2029 a 2030.

18.12.2021 09:01
atomova elektraren Foto:
Bez jadrových elektrární sa však mnohé krajiny vrátane Maďarska a SLovenska stále nevedia zaobísť a podporujú ich rozšírenie. (Ilustračné foto)
debata (4)

Pripravované dva nové bloky atómovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi sú zárukou toho, že aj v nasledujúcich desaťročiach bude v Maďarsku k dispozícii lacná a ekologicky vyrobená elektrická energia, zhodli sa na tom v piatok v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán a generálny riaditeľ ruskej štátnej korporácie pre jadrovú energetiku Rosatom Alexej Lichačov.

Agentúru MTI o schôdzke informoval Orbánov hovorca Bertalan Havasi, podľa ktorého rokujúce strany sa zhodli aj v tom, že v súčasnej kríze cien energií v Európe zohráva atómová energia úlohu nielen v oblasti bezpečnosti dodávok energií, v zachovaní stability ich cien, ale aj v oblasti znižovania cien režijných nákladov domácností.

Mochovce, elektráreň Čítajte viac Svetlo na konci tunela v kríze: Mochovce poznajú dátum spustenia

Účelom schôdzky, na ktorej sa zúčastnil aj maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó a minister bez kresla zodpovedný za projekt Paks II. János Süli, bolo vyhodnotiť stav realizácie projektu rozšírenia elektrárne Paks, ktorých dva bloky by mali začať produkovať elektrickú energiu postupne v rokoch 2029 a 2030, povedal Havasi.

Obe strany deklarovali snahu o to, aby dva nové bloky boli vybudované v súlade s najprísnejšími maďarskými a medzinárodnými predpismi a bezpečnostnými požiadavkami.Pri podpísaní maďarsko-ruskej medzištátnej dohody sa uvažovalo pôvodne o roku 2023 ako o termíne spustenia prvého nového bloku.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík: Chceme využívať lacný prúd z atómových elektrární

Dohodu o spolupráci pri mierovom využití atómovej energie medzi Maďarskom a Ruskou federáciou podpísali 14. januára 2014 pri Moskve za účasti predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána a ruského prezidenta Vladimira Putina. Pôvodný termín sa v procese prijímania zákona o ruskom úvere a schvaľovania projektu Európskou úniou najskôr posunul na roky 2026 – 2027. Projekt v hodnote 12 miliárd eur, ktorý majú financovať z 80 percent ruské štátne banky, vytvorí 10.000 nových pracovných miest.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Orbán #Rosatom #jadrová energetika #elekráreň Paks