Regulátor chcel ukázať ako chráni slovenské domácnosti. Porovnal, koľko zaplatia susedia z Česka a Rakúska za energie

Vďaka regulácii tak budú mať domácnosti a malé podniky na Slovensku v roku 2022 oveľa miernejší nárast ceny dodávky elektriny (dodávka tvorí cca 40 % koncovej ceny elektriny), a to aj v porovnaní s našimi susednými krajinami.

07.12.2021 09:53
Richard Sulík, Karol Galek, Foto:
Ilustračné foto.
debata (34)

V porovnaní s českými a rakúskymi domácnosťami, slovenské domácnosti pocítia v budúcom roku dopady súčasného extrémneho nárastu burzových cien elektriny v oveľa menšej miere. Ukazujú to modelové príklady, ktoré zverejnil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Úrad analyzoval cenové návrhy viacerých dodávateľov elektriny, ktorí žiadali zásadné navyšovanie cien. V niektorých prípadoch by nimi navrhované ceny zvýšili slovenským domácnostiam náklady na elektrinu o desiatky percent nad rámec úradom stanoveného spôsobu regulácie, čo úrad odmietol akceptovať, píše regulátor na svojom webe.

Richard Sulík, Karol Galek, Čítajte viac Plyn a elektrina 2022: Koľko eur si priplatíte?

Regulačné nástroje

ÚRSO pri stanovení cien za dodávku elektriny pre slovenské domácnosti totiž využíva existujúce regulačné nástroje, na základe ktorých zohľadňuje v regulovaných cenách ako maximum priemer trhových cien elektriny za prvých šesť mesiacov tohto roka. Tým sa zmiernil dopad súčasného nárastu trhových cien na zraniteľných odberateľov.

VIDEO: Pozrite si reláciu Ide o peniaze, ktorá sa venovala téme zdražovania

Video
S analytičkou 365.bank Janou Glasovou o zdražovaní, inflácii a jej dopade na rodinné financie. Odvysielané 1. 12. 2021.

Podľa predsedu ÚRSO Andreja Jurisa "súčasná situácia potvrdzuje že spôsob regulácie tak ako ju v Slovenskej republike nastavil a uplatňuje ÚRSO zabezpečuje nielen stabilitu regulovaných cien pre zraniteľných odberateľov, ale dáva priestor aj pre samotných dodávateľov elektriny, aby mohli efektívne manažovať veľkoobchodné riziko pri nákupe pre regulovaných zákazníkov.“

Vďaka regulácii tak budú mať domácnosti a malé podniky na Slovensku v roku 2022 oveľa miernejší nárast ceny dodávky elektriny (dodávka tvorí cca 40 % koncovej ceny elektriny), a to aj v porovnaní s našimi susednými krajinami.

Modelové príklady

Slovenská domácnosť v bytovom dome so spotrebou elektriny 2,272 MWh za rok zaplatí podľa odhadu tento rok za dodávky elektriny zhruba 150,32 eura. Rovnaká česká domácnosť zaplatí za rok 2021 o vyše 88 eur viac ako slovenská. Rakúska domácnosť si priplatí o vyše 42 eur viac v porovnaní so slovenskou.

V budúcom roku si všetky tri modelové domácnosti za účet na elektrinu pripatia, rozdiel však bude značný vo výške sumy. Zatiaľ, čo slovenská domácnosť zaplatí naviac o 46,69 eura, tak rakúska domácnosť zaplatí navyše 128,62 eura a česká domácnosť dokonca o 162,07 eura navyše.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #elektrina #ÚRSO