Pokračovanie článku: Plyn a elektrina 2022: Koľko eur si priplatíte?

Nielen energie idú hore

Kým rok 2022 bude vzhľadom na ceny na trhoch relatívne mierny pre peňaženky ľudí, oveľa citeľnejšie zdraženie energií príde o rok na to. A to z dôvodu, že ceny kľúčovej komodity sa nechystajú klesnúť. „Počas zimy neočakávam veľký pokles trhových cien plynu a myslím si, že na vysokých úrovniach sa budú držať aj počas budúceho leta a jesene,“ prognózuje Pišta.

V súčasnosti ľudia zažívajú veľkú dobru zdražovania. Okrem plynu a elektriny to bude aj teplo z teplární. Denník Pravda viackrát informoval aj o zvyšujúcich sa cenách potravín, palív, bývania či papiera.

Neprekvapí tak, že už aj celkový spotrebný košík, ktorý sledujú slovenskí štatistici, zdražel v októbri medziročne o 5,1 percenta. V preklade to znamená, že keď človek vlani minul na bežné potreby 100 eur, dnes na to isté bude potrebovať o päť eur viac. Rast ťahajú nahor práve energie a potraviny. Situácia na trhu s bývaním je podobná. Národná banka Slovenska, ktorá meria ceny bytov a domov, hovorí o zvýšenom riziku realitnej bubliny.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #elektrina