Pokračovanie článku: Plyn a elektrina 2022: Koľko eur si priplatíte?

Ako na hojdačke

„Nemyslím si, že vzhľadom na súčasný vývoj na trhu s plynom a elektrinou je ohlásené zdraženie vysoké. Práve naopak, vďaka regulácii všetkých zložiek ceny plynu pre domácnosti a malé podniky pocítia tieto segmenty rast cien plynu na trhu len veľmi málo,“ hovorí pre Pravdu energetický analytik Ján Pišta zo spoločnosti JPX.

Účty Slovákov za energie závisia do veľkej miery od vrtochov na svetovom komoditnom trhu. Tam to niekedy vyzerá ako na hojdačke. V roku 2019 totiž ekonomika šliapala na plné obrátky a energie išli hore, a tak si aj ľudia museli priplatiť o rok na to. Následne, keď udrela pandémia COVIDU-19, ekonomiky sa uzatvárali a utlmovala sa aj aktivita podnikov a firiem. S nimi zamierili nadol aj ceny energií. V súčasnosti sa to zase otáča. Svetové ekonomiky v lete ožili, spustila sa výroba a ako to býva – energie kopírovali ich vývoj.

Približne dvaja z troch odberateľov plynu v krajine sú klienti spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel. Hovorca SPP Ondrej Šebesta dodáva, že trh s energiami sa môže extrémne zmeniť aj za jeden deň. Ovplyvňuje ho množstvo ukazovateľov. Napríklad dopyt po energiách aj mimo Európy, ceny iných energetických komodít, napríklad uhlia alebo ropy. Ďalej je to vyšší dopyt po plyne ako zdroji na výrobu elektriny, vývoj výroby elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov, obchodovanie s emisnými povolenkami, alebo aj počasie.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #elektrina