Plyn a elektrina 2022: Koľko eur si priplatíte?

Podľa úradu budú ľudia po novom platiť za plyn ročne viac zhruba od 5,50 do 230 eur, ročný účet za elektrinu stúpne domácnostiam približne o 47 až 172 eur. Výška účtov závisí od toho, na čo ľudia energie využívajú. Či ich využívajú len na varenie, alebo aj na ohrev vody či zároveň aj na kúrenie.

02.12.2021 20:23
Richard Sulík, Karol Galek, Foto:
cena energií,elektrina, cena energie,
debata (75)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Napríklad ak v trojizbovom byte spolu žijú dvaja penzisti a plyn využívajú najmä na varenie a ohrev vody, každý mesiac zaplatia o 9,7 eura viac. Ich ročný účet za plyn tak vyskočí na približne 116 eur. K tomu by si mali priplatiť za elektrinu zhruba 3,90 eur za mesiac, čo je necelých 47 eur za rok. Celkové ročné náklady za plyn a elektrinu im teda narastú o 163 eur.

termostat, technológie, kúrenie Čítajte viac Ceny plynu na rok 2022: Pozrite sa, o koľko si priplatíte, odborníci očakávajú ešte vyšší skok o rok neskôr (tabuľka príkladov)

Rodina s deťmi bývajúca v dome, ktorá plyn používa na varenie, aj ohrev vody, aj na kúrenie si priplatí každý mesiac okolo 19 eur, čo v ročnom zúčtovaní predstavuje nárast o 228 eur. Plus vyšší ročný účet za elektrinu o 47 eur. Dohromady takáto domácnosť bude musieť z peňaženky vytiahnuť za rok viac o 275 eur oproti súčasnosti.

Zvýšenie cien energií sa čakalo, cena na trhoch totiž od druhého polroka pri oboch komoditách vystrelila nahor. Toto zvýšenie však nemusí byť definitívne. „Ak ceny plynu a elektriny na trhoch naďalej dramaticky porastú, nedá sa vylúčiť, že bude nutné mimoriadne upraviť počas roka aj ceny pre domácnosti, aby viac zodpovedali realite na trhu,“ vysvetľuje energetický analytik Karel Hirman.

Na situáciu s energiami reagujú aj politici. Opozičný Smer požaduje od vlády, aby do 23. decembra predložila poslancom zoznam konkrétnych krokov na zmiernenie dôsledkov rastúcich cien energií a potravín. „Čo chce vláda urobiť, aby boli ceny energií, potravín či základných služieb ako tak pod kontrolou?“ pýta sa líder strany Robert Fico.

rodina, dom, bývanie, záhrada, radosť Čítajte viac Regulátor zverejnil ceny elektriny na rok 2022: Pozrite si, o koľko pôjde hore (+ tabuľka príkladov)

Smer žiada aj zvolanie mimoriadnej parlamentnej schôdze k tejto téme. Ak sa tak nestane, hovorí o veľkých protestoch na námestiach. Smer spolu s opozičným Hlasom prednedávnom navrhovali zníženie DPH na energie či plynové vratky. To však súčasná koalícia koncom októbra v parlamente odmietla. Na rastúce ceny energií reagoval aj minister financií a líder najsilnejšieho vládneho subjektu Igor Matovič (OĽaNO). Vo štvrtkovej parlamentnej rozprave vyhlásil, že k 500 eurovým poukážkam pre ľudí nad 60 rokov, ktorí sa dajú zaočkovať, si vie predstaviť aj príspevok 100 eur na energie pre všetkých dôchodcov.

ÚRSO zatiaľ rozhodol len o niektorých položkách, ktoré tvoria výsledné ceny. Pri plyne sa rozhodnutie týka 61 percent z koncovej ceny plynu, pri elektrine iba o 40-percentnej časti. Na zvyšné zložky ceny sa stále čaká.

Účty za plyn a elektrinu v budúcom roku sa môžu navyše vyšplhať ešte vyššie, ak bude dlhšia a chladnejšia zima a ľudia budú musieť vykurovať dlhšie a intenzívnejšie. To sa môže dotknúť najchudobnejších. Takzvanou energetickou chudobu je u nás ohrozená každá piata domácnosť. „Až do 20 percent domácností u nás spĺňa medzinárodne používané kritériá energetickej chudoby,“ pripomenul pre Pravdu Radoslav Igaz z ÚRSO. Na Slovensku najviac ľudí spadá do najnižšej plynovej tarify. Sem patria všetci, čo plynom iba varia.

Niektorých zamestnancov, ktorí pracujú pre pandémiu z domu (tzv. home office) môžu prekvapiť účty za energie. „Výrazné zdraženie ceny elektriny na svetových burzách nedokážeme ovplyvniť, podobne ako situáciu s COVID-19, keď veľa z nás pracovalo, či sa v tejto dobe zdržiavalo doma dlhšie ako je obvyklé, čo sa určite odrazilo aj na spotrebe energie,“ tvrdí Andrej Juris (nom. SaS), šéf ÚRSO.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #elektrina