Pokračovanie článku: Ceny plynu na rok 2022: Pozrite sa, o koľko si priplatíte, odborníci očakávajú ešte vyšší skok o rok neskôr (tabuľka príkladov)

Varenia a ohrev vody

Modelový príklad číslo 2:

Ak v trojizbovom byte bývajú napríklad dvaja penzisti a plyn využívajú prevažne na varenie a ohrev vody, od prvého januára zaplatia mesačne o 9,7 eura viac. Za celý budúci rok si tak budú musieť priplatiť celkovo o takmer 116 eur viac.

Aj keď analytici zdražovanie čakali, ľudí môže čakať v budúcom roku jedno nemilé prekvapenie. A to vtedy, keď sa situácia na trhu s plynom neupokojí a cena bude naďalej rásť. V takom prípade môže ÚRSO prikročiť k mimoriadnej zmene ceny už počas roka. „Vzhľadom na pretrvávajúcu dramatickú a turbulentnú situáciu na trhoch nemôžeme vylúčiť, že k takejto zmene dôjde aj v priebehu budúceho roka. Z dôvodu, aby regulovaná cena viac zodpovedala realite na trhu,“ vysvetľuje situáciu energetický analytik Karel Hirman.

Regulátor tak robí preto, lebo jeho cieľom je určovanie férových cien, ktoré reflektujú trhovú realitu a ktoré sú adekvátne pre dodávateľov aj spotrebiteľov.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #ÚRSO