Pokračovanie článku: Ceny plynu na rok 2022: Pozrite sa, o koľko si priplatíte, odborníci očakávajú ešte vyšší skok o rok neskôr (tabuľka príkladov)

Plyn len na varenie

Modelový príklad číslo 1:

Ak rodina s jedným malým dieťaťom býva v dvojizbovom byte a plyn používa iba na varenie, mesačne si priplatí približne o 46 centov viac. Celkovo ju vyjde účet za plyn za celý budúci rok o približne 5,5 eura viac.

Denníkom Pravda oslovení analytici vravia, že krok regulátora čakali. Cena na trhoch totiž od druhého polroka naozaj vystrelila nahor. ÚRSO totiž vypočítava cenníky na základe 12 mesačného priemeru ceny plynu na burze u EEX (European Energy Exchange). A tam cena išla nahor z januárových 16,5 eura za megawatthodinu na novembrových 51,3 eura. Cena plynu na tejto burze začala prudšie rásť až od júla tohto roka, dovtedy sa hýbala smerom nahor iba mierne.

Energetický analytik Ján Pišta preto takéto zdraženie čakal. „Nemyslím si, že vzhľadom k súčasnému vývoju na trhu s plynom je toto vysoké zdraženie. Práve naopak, vďaka regulácii všetkých zložiek ceny plynu pre domácnosti a malé podniky pocítia tieto segmenty rast cien plynu na trhu len veľmi málo,“ hovorí pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #ÚRSO