Vodíkové autobusy ostávajú v nedohľadne. Štát zrušil súťaž pre vysokú cenu

Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre (SIEA) sa nepodarilo zabezpečiť autobus na vodíkový pohon, ktorý chcela využívať na odborno-prezentačné účely. Súťaž na jeho obstaranie musela zrušiť. Dôvodom bola príliš vysoká cena.

28.11.2021 13:04
hydrogen
Vodíkové autobusy sa už roky používajú v niekoľkých štátoch. Oproti naftovým sú však troj- až štvornásobne drahšie.
debata (11)

„SIEA vo vyhlásenom verejnom obstarávaní obdržala ponuku len od jedného dodávateľa, ktorá vysoko prevyšovala predpokladanú hodnotu zákazky,” spresnil pre agentúru SITA hovorca agentúry Stanislav Jurikovič.

Ako dodal, z tohto dôvodu môže obstarávateľ súťaž zrušiť s dôrazom na transparentné a hospodárne nakladanie s verejnými prostriedkami. Agentúra pritom podľa neho v rámci komplexného zabezpečenia úloh spojených s vodíkovou stratégiou podnikne v najbližšom období ďalšie kroky k úspešnému naplneniu cieľov s využitím všetkých možností v zmysle zákona o verejnom obstarávaní.

Inobar, batérie, Čítajte viac Slovenský InoBat získal zásadnú investíciu. Podporí ho jeden z najväčších ťažiarov lítia na svete

Hodnota zákazky pri vyhlasovaní súťaže bola 381,5 tis. eur bez DPH. Projekt sa mal spolufinancovať z európskych zdrojov. Takto získaný vodíkový autobus chcela agentúra využívať v rámci národného projektu Žiť energiou na účely statickej a dynamickej prezentácie bezemisných hromadných dopravných prostriedkov. Mohlo ísť o mestský alebo prímestský autobus, ale aj autobus určený na diaľkovú dopravu cestujúcich.

Slovenská inovačná a energetická agentúra je štátnou príspevkovou organizáciou, ktorej zriaďovateľom je Ministerstvo hospodárstva SR. Poskytuje špecializované činnosti v oblasti energetiky a inovácií, pôsobí ako sprostredkovateľský orgán a implementačná agentúra pre štrukturálne fondy Európskej únie a zároveň plní úlohy technologickej agentúry.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #autobusy #vodíkové autá #vodíkové technológie