Nemecký nesúhlas vymrštil ceny plynu

Oddialenie spustenie plynovodu do prevádzky je pre časť Európy nepríjemné, pretože v zimnom období môže byť nedostatok plynu.

18.11.2021 12:34
Konštruktér pri jednom z potrubí určenom pre... Foto:
Konštruktér pri jednom z potrubí určenom pre výstavbu plynovodu Nord Stream 2. Snímka je z apríla 2010, keď sa začali stavebné práce.
debata (65)

Môže záporný postoj v Berlíne priniesť chlad do mnohých domácností v Európe? Obavy vznikli po rozhodnutí nemeckého úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý pozastavil certifikáciu už dokončeného plynovodu Nord Stream 2. Cez jeho potrubie môže tiecť dvojnásobne viac ruského plynu ako v súčasnosti, ktorý by mohlo využívať nielen Nemecko, kde sa nachádza cieľová stanica, ale aj ostatné európske štáty.

Úrad odkázal medzinárodnému konzorciu, ktoré chce prevádzkovať plynovod vedúci cez Baltské more, že musí hlavné aktíva presunúť z materskej spoločnosti na jej nemeckú divíziu. Až potom by štruktúra firmy mala spĺňať náležitosti v súlade s nemeckými zákonmi. „Rozhodnutie zrejme vráti projekt o niekoľko mesiacov dozadu a aj keď Nord Stream 2 získa nemecké povolenie, bude ešte potrebovať zelenú od Európskej komisie," upozornila stanica BBC.

Gazprom, Nordstream Čítajte viac Nové komplikácie pred spustením. Nemecko dalo Nord Streamu 2 červenú

Oddialenie spustenie plynovodu do prevádzky je pre časť Európy nepríjemné, pretože v zimnom období môže byť nedostatok plynu. Navyše rozhodnutie nemeckého úradu vymrštilo ceny tejto suroviny.

Výrazné zdraženie

Po oznámení z Berlína sa ceny plynu na burzách v Európy značne zvýšili. „Narástli o viac ako 12 percent," uviedol server WorldOil. Zapríčinil to však aj pokles dodávok o 10 percent z Nórska pre výpadok distribúcie z významného poľa zemného plynu Troll v Severnom mori. Bez ohľadu na nórsky problém by však plyn prudko zdražel aj tak. Jeho cena od začiatku tohto roku stúpla dokonca až trojnásobne. V EÚ sa vyšplhala na 84 eur za megawatthodinu.

Ďalší vážny problém spočíva v tom, že európske zásobníky plynu sú pred špičkou vykurovacej sezóny naplnené najmenším objemom za posledných desať rokov. Rakúska ministerka obrany Klaudia Tannerová dokonca nedávno vyhlásila, že nie otázkou, kedy rozsiahly výpadok nastane, ale kedy sa to stane. Zároveň občanov varovala, že v domácnostiach by mohli prestať fungovať radiátory. (Rakúsko sa spolieha, že by odoberalo časť plynu z Nord Streamu 2.)

Po rozhodnutí nemeckého regulátora sa o rizikách zmienil aj Jeremy Weir, šéf nadnárodnej obchodnej firmy Trafigura, ktorá obchoduje s plynom. „Úprimne – teraz nemáme dostatok plynu. Neuskladňujeme ho na zimné obdobie. Z tohto dôvodu existuje vážna obava, že ak budeme mať chladnú zimu, tak môžu nastať kolísavé výpadky v Európe," zdôraznil na konferencii, ktorú usporiadal denník Financial Times.

Geopolitická zbraň verzus ekonomika

Rusko zostáva najväčším predajcom zemného plynu do EÚ, pokrýva 40 percent jej dopytu. Na druhom mieste v objeme jeho prepravy do členských štátov únie sa nachádza Nórsko.

Nord Stream 2 môže ročne zvýšiť dodávky až o 55 miliárd kubických metrov plynu. Niektoré krajiny EÚ tvrdia, že Moskva by mohla zneužiť plynovod ako geopolitickú zbraň. Vláda v Berlíne, naopak, ubezpečuje, že zaručí, aby si toto potrubie zachovalo výlučne ekonomický rozmer. V tomto zmysle sa opakovane vyjadrila odchádzajúca konzervatívna nemecká kancelárka Angela Merkelová a podobne zmýšľa jej očakávaný nástupca na čele spolkovej vlády sociálny demokrat Olaf Scholz.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Gazprom #Nord Stream 2