Analytik Lednár: Maďari by nevedeli ovplyvniť ceny elektriny pre bežných ľudí

Kto je minoritným vlastníkom v Stredoslovenskej energetike (SSE) nie je až také podstatné, keďže majoritu má stále Slovenská republika, tvrdí v rozhovore pre Pravdu Andrej Lednár, konateľ poradenskej spoločnosti Prvá energetická.

10.11.2021 20:30
Richard Sulík Foto:
Minister hospodárstva a podpredseda vlády pre ekonomiku Richard Sulík (SaS) dal Maďarom stop. Stredoslovenskú energetiku im nepredá.
debata (22)

Mal by štát kúpiť minoritný podiel v SSE?

Pri dodávateľovi, akým SSE je, nie je pre štát potrebné, aby mal stopercentný podiel.

Prečo je SSE dôležitá spoločnosť?

Kto ju má, ten ovláda vyše 200-tisíc odberateľov. SSE funguje čisto ako zmluvný partner a dodávateľ energií, ktorého môže nahradiť iný dodávateľ. Ak sa ľuďom nebude páčiť, môžu ho zmeniť.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík dal Maďarom stop. Stredoslovenskú energetiku im nepredá. Miliardári z EPH to nekomentujú

Ako môže maďarská vláda využiť podiel v SSE?

Osobne si myslím, že nijako. Bolo by to veľmi komplikované, ak by si Slovensko vyrokovalo dobré podmienky. To znamená kontrolný balík a právo veta. Ak by štát ostal väčšinovým majiteľom s právom veta a s dostatočným počtom zástupcov v správnej rade, tak absolútne nič nehrozí. Neviem si predstaviť, čo by mohol menšinový majiteľ takej spoločnosti spraviť bez toho, aby to väčšinový majiteľ nemohol vetovať.

Čo ak by mu však tie rozhodovacie právomoci ostali?

V rámci kontrolných práv má menšinový majiteľ právomoc urobiť rozhodnutia bez toho, aby o tom vedela Slovenská republika. Čo sa týka cenotvorby, tam by nemohol zasahovať, lebo ceny sú regulované.

Tak prečo by mala potom maďarská vláda o kúpu záujem?

Počíta s tým, že by jej ostal ten kontrolný podiel a teoreticky by s ním vedela operovať a vydierať Slovenskú republiku. Jediná vec, čo by mohla získať a ovplyvniť, sú tak hospodárske výsledky. Odberateľov ovplyvniť reálne nemôže, lebo môžu odísť k alternatívnemu dodávateľovi.

Ako sa dá vydierať takýmto podnikom?

Nemyslím si, že je tam priestor na vydieranie. Skôr je to taká paranoja, že teoreticky vie blokovať vyplácanie dividend. Teda, že sa mu do rúk dostane ekonomický nástroj. Vláda tak môže získať partnera, ktorý je neférový. Pokiaľ by tam mal kontrolu, aj keď nie je väčšinový majiteľ, tak by to bol problém. Ak by mal štandardné podmienky, teda že rozhodovacie práva by boli na strane väčšinového vlastníka, tak by nemal absolútne ako ovplyvňovať chod spoločnosti.

Čo si teda máme o záujme maďarskej vlády myslieť?

Ak sa na to pozrieme ako na bežnú ekonomickú transakciu, tak neviem, čo je tým dôvodom, prečo to maďarská vláda chce kupovať cez maďarský štátny podnik. Keď sa na túto transakciu pozriem ako ekonóm, tak je to z investičného hľadiska zaujímavé tým, že je tam garantovaná návratnosť. Nebavíme sa o desiatkach, ale o stovkách miliónov. Je to istý príjem, lebo je malá pravdepodobnosť, že SSE príde o svojich odberateľov, čiže sú to stabilné príjmy.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #Richard Sulík #SSE