ÚRSO ukončil spoluprácu s právnickou firmou ius aegis, teda advokátom Zigom

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) sa rozhodol ukončiť spoluprácu s právnickou kanceláriou ius aegis advokáta Radoslava Ziga. Úrad tak reaguje na medializované podozrenia o konflikte záujmov firmy ius aegis a jej konateľa.

10.11.2021 13:06
Andrej Juris Foto: ,
Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Andrej Juris počas
debata (1)

Zároveň boli podľa ÚRSO zverejnené viaceré nekorektné informácie o samotnom sporovom konaní, ktoré môžu vytvárať dojem o „vopred prehratom spore“ pre Slovenskú republiku, či o „konflikte záujmov“. Ide o spor ÚRSO s firmou Fens.

„Bolo by krajne nevhodné, ak by vplyvom účelových tvrdení a informácií z posledných dní, ktorých relevantnosť bude preverovaná až v dlhšom období, došlo k sťaženiu pozície úradu, zastupujúceho štát v danej sporovej veci s mimoriadnym finančným rozsahom,“ informoval v stredu ÚRSO.

slovenske elektrarne, policia, kontrola Čítajte viac So Zigom žiadnu zmluvu nemáme. Dosadil ho štát, odkazujú Slovenské elektrárne

„Pred zazmluvnením právnych služieb so spoločnosťou ius aegis úrad samozrejme dôsledne preveroval aj potenciálne konflikty záujmov danej spoločnosti a jej spoločníka vo väzbe na predmet požadovaných právnych služieb,“ skonštatoval predseda ÚRSO Andrej Juris. Na základe poskytnutých informácií však podľa jeho slov neboli identifikované okolnosti, ktoré by v zmysle platnej legislatívy SR vytvárali konflikt záujmov spoločnosti v sporovej agende.

„Všetky relevantné právne úkony firmy Fens v predmetnej veci sporu s úradom a štátom boli vykonané až v čase, keď pán Zigo už nebol spoločníkom a konateľom tejto firmy. Pán Zigo teda zároveň nemohol vystupovať v sporovej kauze ani ako advokát strany, ktorá je v spore s úradom, a teda ani nevykonával žiadne právne úkony voči úradu v danom spore,“ uzavrel Juris s tým, že preto nemožno hovoriť o konflikte záujmov.

Úrad zároveň odmieta tvrdenia o prehratom súdnom spore. „Súdny spor totiž aktívne prebieha na vecne a miestne príslušnom súde 1. stupňa, pričom platí, že napriek rozhodnutiu Súdneho dvora EÚ v prejudiciálnom konaní je možné doplniť argumentáciu pred vnútroštátnym súdom v prípade, ak sú k dispozícii nové skutočnosti, resp. dôkazy,“ dodal ÚRSO.

Úrad tiež zdôrazňuje, že svoj doterajší postup v tejto veci naďalej považuje za vecne, formálne a procesne správny a doručené výstupy, ako aj doteraz poskytnuté právne služby zo strany právneho zástupcu úradu za vysoko profesionálne, ktoré vytvárali predpoklad na zodpovedné a odborné zastúpenie štátu v riešení tohto súdneho sporu. „Úrad začne výber nového právneho zástupcu úradu v danom spore v najbližšom období,“ dodal ÚRSO.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #Richard Sulík #ÚRSO