Pokračovanie článku: Miliardár prišiel o firmu a majetok prepísal. Majiteľ Slovakia Energy prvýkrát verejne prehovoril

„Bojovali sme do posledného okamihu, aby sme klientom mohli dodávať energie. Bohemia Energy bola za posledné roky finančne extrémne silná. Za posledných šesť rokov sme si ako spoločníci nevyplatili žiadnu dividendu. Všetok nerozdelený zisk zostával v spoločnosti. To tiež výrazne pomohlo. Všetok nerozdelený zisk bol použitý na to, aby sme energie pre zákazníkov minuli až do poslednej chvíle,“ uviedol Písařík.

Písařík tiež poprel, že by firma bola v insolvencii. „Nemáme žiadne záväzky po splatnosti," dodal.

Veľký podraz zo strany bánk

Podnikateľ vo svojom vyjadrení zdôraznil, že trvá na tom, že za ich rozhodnutie odísť z trhu môžu extrémne vysoké ceny energií, no taktiež vinu nesú banky.

„Splnili sme podmienky bankárov, napriek tomu neboli ochotní k ďalšiemu jednaniu. Osobne to považujem za veľký podraz zo strany bánk. Roky, kedy sme ich financovanie nepotrebovali, nebol žiadny problém, a keď sme ich potrebovali, bol zrazu koniec,“ doplnil Písařík.

Tomáš Malatinský Čítajte viac V hre sú Česi, Maďari či Nemci. Predajom SSE padne do rúk cudzej vlády, upozorňujú zväzy

Firma preto tiež ohlásila hľadanie investora a pod tlakom bánk sa pokúsila začiatkom októbra eliminovať ďalšie straty zavretím slovenskej pobočky a zvyšovaním cien pre českých zákazníkov.

Obchodná časť ceny elektriny tam vzrástla od novembra dvojnásobne na 4 144 českých korún (163 eur) za megawatthodinu a celková cena po zahrnutí distribučných sadzieb sa zvýšila o 49 percent na 6 256 korún (247 eur). České ceny elektriny sú totiž menej regulované ako na Slovensku, kde musí zdraženie schváliť regulátor a môže byť platné až od januára. U susedov môže dodávateľ, pokiaľ to má v zmluve, meniť ceny aj počas roka.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #Slovakia Energy #energetika #trh s energiami #Bohemia Energy