Pokračovanie článku: Zákazníci skrachovaného Slovakia Energy hľadajú nových dodávateľov. Lepšie ceny dostanú pod jednou podmienkou

Preto žiadali, aby vyššie náklady, ktoré im vzniknú dodatočným nákupom komodity, platili priamo zákazníci za trhové ceny, alebo rozdiely pokryl štát z rozpočtu. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) však na tieto námietky reagoval, že distribučné spoločnosti sa stali dodávateľmi poslednej inštancie na základe vlastnej žiadosti. „Oni to chceli, osem rokov to fungovalo. Ja neviem, či za tých osem rokov nejaká ‚firmička‘ skrachovala, ale preto chceli byť DPI, že keď niekto skrachuje a nie je práve kríza, tak im to padne do lona,“ povedal Sulík.

Následne odmietol požiadavky spoločností, aby štát straty spoločnostiam uhradil. „Taký manažér aj ja viem byť, že pokiaľ sú zisky, všetko fajn, podnikám a búcham sa do pŕs, a len čo sú straty, na základe toho, že sa do toho dobrovoľne prihlásili, tak štát rýchlo, poď nás zachrániť,“ dodal minister.

Ako alternatívu Sulík firmám navrhol, že zákazníkov Slovakia Energy preberie miesto nich štátny SPP, ktorý je dodávateľom poslednej inštancie pre plyn, ale zároveň obchoduje aj s elektrickou energiou. Zvýšené náklady na nových zákazníkov, pre ktorých by musel SPP nakúpiť elektrinu za súčasné, extrémne vysoké ceny, by podľa ministra neboli stratou, ale nákladom na získanie nových zákazníkov.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #elektrina #Slovakia Energy #energetika