Zmena zákona o energetike vyvolala rozruch. Rezort dostal 800 pripomienok

Pripomienky k zákonu mali zamestnávatelia, energetické spoločnosti, ministerstvá či Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Pripomienky v súčasnosti rezort hospodárstva vyhodnocuje. Do slovenskej energetiky sa vďaka veľkej novele zákona o energetike implementuje takzvaný zimný energetický balíček.

08.11.2021 11:24
sulík Foto: ,
Minister hospodárstva Richard Sulík.
debata (2)

Ide o smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ z júna 2019 o spoločných pravidlách pre vnútorný trh s elektrinou a o podpore využívania energie z obnoviteľných zdrojov. Predmetné smernice sú súčasťou legislatívneho balíčka Európskej únie „Čistá energia pre všetkých Európanov“.

Novela zákona o energetike okrem iného prináša aj dereguláciu cien energií pre malé podniky, ale aj pre domácnosti. Ako vyplýva z predloženej novely zákona o energetike, existujúca cenová regulácia dodávok elektriny pre segment malých podnikov aj odberateľov v domácnosti by sa mala zrušiť k rovnakému dátumu 1. januára 2023. Vybraní dodávatelia by však do konca roka 2025 mali povinnosť uzavrieť zmluvu za regulované ceny s domácnosťou, ktorá o to prejaví záujem.

Tomáš Malatinský Čítajte viac V hre sú Česi, Maďari či Nemci. Predajom SSE padne do rúk cudzej vlády, upozorňujú zväzy

„Taký dočasný regulovaný produkt je teda koncipovaný len ako záchranná možnosť pre odberateľov elektriny v domácnosti, ktorí z akéhokoľvek dôvodu nie sú schopní uzatvoriť zmluvu o dodávke elektriny s pre nich výhodnejšou trhovou cenou,“ uvádza Ministerstvo hospodárstva v dôvodovej správe.

Pri cenovej regulácii plynu, na ktorú sa nevzťahujú požiadavky vyplývajúce z európskej smernice, navrhuje ministerstvo hospodárstva zrušenie cenovej regulácie pre segment malých podnikov od 1. januára 2023 a dočasné ponechanie súčasného modelu cenovej regulácie dodávok plynu odberateľom v domácnosti do 31. decembra 2025. Cenová regulácia pri energiách je podľa európskych inštitúcií všeobecne považovaná za jednu z najväčších prekážok zvýšenia konkurencieschop­nosti na maloobchodných trhoch.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #ceny plynu #ceny elektriny #deregulácia