Zemný plyn cez Nord Stream 2 tak skoro nepotečie. Brusel môže schvaľovať pol roka

Potrubie, ktoré vedie cez Baltické more, pričom vyvoláva obavy z kontroly Kremľa nad dodávkami energie na kontinent, je dokončené a čaká na certifikáciu od vnútroštátnych orgánov a orgánov EÚ. Ruský prezident Vladimir Putin sľúbil zvýšenie dodávok plynu do Európy a uviedol, že Nord Stream 2 môže byť aktivovaný „deň po“ schválení európskymi úradmi.

03.11.2021 13:32
Nemecko Rusko Dánsko Nord Stream plavidlo Foto: ,
Na archívnej snímke ruské plavidlo Fortuna poverené dokončením plynovodu Nord Stream 2 v nemeckom prístave Wismar.
debata (86)

To, či budú bruselskí byrokrati ochotní urýchliť tento proces, ak sa energetické problémy v Európe zintenzívnia, sa podľa agentúr ešte len uvidí.

Rastúce ceny plynu spolu s dodávkami pod kapacitu v uplynulých týždňoch viedli európskych predstaviteľov k obvineniam, že Rusko obmedzuje dodávky, aby vytvorilo tlak na úrady a získalo certifikáciu pre nové potrubie. Zmeny v prístupe politikov sa pritom neočakávajú. Nemecká vláda pod vedením odchádzajúcej kancelárky Angely Merkelovej projekt vytrvalo podporuje aj napriek námietkam zo strany USA, niektorých partnerov z EÚ aj Ukrajiny.

V Nemecku na čele s Olafom Scholzom, sociálnym demokratom, ktorého strana sa snaží zostaviť novú vládu a plynovod podporuje, nie je posun v politike na obzore. Na druhej strane Zelení, druhá najväčšia politická strana zapojená do rokovaní o koalícii, sú dlhodobo proti projektu. Spolulíder Robert Habeck v stredu zopakoval výzvu, aby plynovod dodržiaval pravidlá EÚ. A obvinil Rusko, že využíva projekt ako nástroj na vydieranie.

Eustream Veľké Kapušany Čítajte viac Menej ruského plynu má už aj Slovensko. Dodávky klesli takmer o polovicu

„Ak sa ma spýtate, či by malo byť povolené pripojenie Nord Stream 2, povedal by som, že iba ak budú dodržané všetky európske pravidlá,“ povedal Habeck v rozhovore pre rádio Deutschlandfunk. Dodal, že v tomto prípade má o tom pochybnosti.

Agentúry v tejto súvislosti zostavili zoznam krokov, ktoré je možné očakávať.

Nemecký spolkový úrad pre siete musí vydať návrh rozhodnutia o certifikácii do 8. januára, kedy sa končí štvormesačné obdobie od predloženia dokumentov nemeckým úradom. Schválenie sa zdá byť samozrejmosťou po tom, čo ministerstvo hospodárstva v Berlíne minulý mesiac vydalo hodnotenie, v ktorom sa uvádza, že Nord Stream 2 nepredstavuje žiadne riziko pre energetické zásobovanie Nemecka a EÚ.

Návrh rozhodnutia potom Nemecko odovzdá Európskej komisii na posúdenie, najmä pokiaľ ide o to, či plynovod spĺňa pravidlá EÚ, podľa ktorých musí byť preprava plynu oddelená od výroby a predaja – proces známy ako unbundling.

Skupina vysokopostavených zákonodarcov Európskeho parlamentu napísala minulý mesiac list komisárke EÚ pre energetiku Kadri Simsonovej, v ktorom varovala, že Nord Stream 2 nespĺňa tieto požiadavky. Vyzvali na „jasné a pevné“ dodržiavanie európskych energetických pravidiel, čo zopakoval Habeck z nemeckých Zelených.

Zistenie Komisie však nie je záväzné a jej možnosti na zastavenie projektu sú obmedzené. Pravdepodobnejšie je jeho meškanie. EÚ má dva mesiace na to, aby dospela k záveru, pričom tento proces možno predĺžiť o ďalšie dva mesiace.

Až potom môže nemecký regulačný úrad udeliť certifikáciu, čo môže posunúť dátum spustenia Nord Stream 2 až na budúci rok. „Ak nemecký regulátor povolí dodávky zajtra, dodávky začnú pozajtra,“ povedal Putin minulý mesiac v Soči.

Odpor voči plynovodu, najmä medzi východoeurópskymi členskými štátmi EÚ ako Poľsko, zostáva silný. Vláda vo Varšave minulý mesiac vyzvala Komisiu, aby začala vyšetrovanie možnej manipulácie s trhom zo strany vlastníka Nord Streamu 2, spoločnosti Gazprom.

Výkonná zložka EÚ uviedla, že preveruje výrobcov a dodávateľov plynu, skúma „všetky obvinenia z možného porušenia pravidiel o hospodárskej súťaži“, aby zistila, či súčasné zvýšenie cien plynu súvisí s porušením protimonopolných pravidiel.

Politický zánik projektu je takmer vylúčený. Merkelová v deklarácii s USA súhlasila, že Nemecko prijme opatrenia, ak Putin využije energetiku ako zbraň. V Berlíne však nebadať úmysel odstaviť potrubie.

Scholz rokuje o zostavení vlády so Zelenými a propodnikateľsky orientovanými slobodnými demokratmi, ktorí boli v predvolebnej kampani otvorenými odporcami Nord Stream 2. Ale ako najväčšia strana vo vláde by SPD takmer určite zablokovala akékoľvek slová v koaličnej dohode, ktoré by ohrozili tento projekt.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #Gazprom #plynová kríza #Nord Stream 2