Vláda zvažuje predaj Stredoslovenskej energetiky Holding

Predaj 49-percentného podielu spoločnosti Stredoslovenská energetika Holding (SSE Holding) musí schváliť slovenská vláda. „Súčasťou skupiny SSE Holding je aj majetok, ktorý patrí ku kritickej infraštruktúre. Minulý rok bola príslušná legislatíva zmenená tak, aby pri prípadnom predaji kritickej infraštruktúry boli dostatočne ochránené záujmy Slovenska. Žiadosti o prevod kritickej infraštruktúry sa v konečnom dôsledku predkladajú vláde,“ uviedlo Ministerstvo hospodárstva.

03.11.2021 10:09
Richard Sulík Foto:
Podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík.
debata (6)

Ministerstvo priznalo, že na možnom predaji minoritného podielu stredoslovenských energetikov ale s manažérskou kontrolou sa aktuálne pracuje. „Máme vedomosť o tom, že začal proces smerujúci k zmýšľanému prevodu podielu strategického investora v spoločnosti Stredoslovenská energetika Holding,“ konštatoval rezort hospodárstva.

Podľa medializovaných správ začal už vo firme SSE Holding aj hĺbkový audit. Predávať minoritný podiel v SSE Holding chce Energetický a průmyslový holding (EPH). Ten sa k podielu vo firme dostal v roku 2013, keď ho odkúpil za 400 miliónov eur od francúzskej spoločnosti Electricité de France. Podľa Hospodárskych novín prípadný záujemcovia o minoritný podiel v SSE Holding sú česká skupina ČEZ, maďarské spoločnosti MVM a Mavir a nemecký E.ON, ktorý už na Slovensku vlastní podiel v Západoslovenskej energetike, ako aj vo Východoslovenskej energetike.

Eustream Veľké Kapušany Čítajte viac Menej ruského plynu má už aj Slovensko. Dodávky klesli takmer o polovicu

Stredoslovenská energetika ani EPH prípadný predaj akcií nechceli nateraz komentovať.

Komentovať ho však začala už opozičná strana Hlas-SD. „Energetika na Slovensku má byť v rukách a pod kontrolou Slovenskej republiky, nie Maďarskej, ktorá sa o to usiluje. Vyzývam vládu, aby odkúpila podiel súkromného vlastníka v Stredoslovenskej energetike späť do rúk štátu a napravila tak jeden z ekonomických zločinov Dzurindovej vlády,“ povedal vo videu na sociálnej sieti líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Strana Smer-SD si podľa slov svojho šéfa Roberta Fica chce ešte počkať, ako sa celá situácia okolo prípadného predaja Stredoslovenskej energetiky Holding nakoniec vykryštalizuje.

V SSE Holding ovláda 49-percentný podiel skupina EPH. Zvyšné akcie drží v rukách štát prostredníctvom Ministerstva hospodárstva. Hlavnými dcérskymi spoločnosťami SSE Holding sú Stredoslovenská energetika, ktorá má na starosti obchod a dodávky energií a Stredoslovenská distribučná, ktorá zabezpečuje distribúciu elektriny na území Žilinského, Banskobystrického a časti Trenčianskeho kra­ja.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #SSE #SSE Holding #predaj štátneho majetku