Menej ruského plynu má už aj Slovensko. Dodávky klesli takmer o polovicu

V októbri sa z Ruska cez Ukrajinu na Slovensko prepravilo denne vyše 70 miliónov metrov kubických zemného plynu. Prvé novembrové dni preprava cez bod Veľké Kapušany klesla na zhruba 42 až 46 miliónov kubíkov plynu denne.

02.11.2021 13:56
Eustream Veľké Kapušany Foto:
Na snímke kompresorová stanica vo Veľkých Kapušanoch.
debata (245)

Na Slovensko prúdi z Ruska menej plynu. V októbri sa totiž z Ruska cez Ukrajinu na Slovensko prepravilo denne vyše 70 miliónov metrov kubických zemného plynu. Prvé novembrové dni preprava cez bod Veľké Kapušany klesla na zhruba 42 až 46 miliónov kubíkov plynu denne.

Ako povedal hovorca Eustreamu Pavol Kubík, slovenský prepravca prepravuje plyn podľa požiadaviek svojich zákazníkov. „Plyn prepravujeme presne podľa požiadaviek našich zákazníkov. O dôvodoch čiastočného zníženia prepravy sme neboli informovaní," skonštatoval Kubík.

plyn, gajary Čítajte viac Odstávka ruského plynu pokračuje. Jamal ho prepravuje von z Európy

Podľa informácií zverejnených rakúskou tlačovou agentúrou APA už pritom cez plynovod Jamal, ktorý vedie z Ruska cez Poľsko, od minulej soboty do Nemecka neprúdi žiaden zemný plyn. Stanovisko ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom nie je známe, ešte koncom októbra pritom prezident Vladimir Putin nariadil štátnemu plynárenskému monopolu, aby v novembri zvýšil dodávky zemného plynu pre Európu.

Ich obmedzenia pritom zvyšujú ceny plynu a nepriamo vplývajú aj na ceny elektriny. Cena kľúčového európskeho terminovaného kontraktu na dodávky plynu v pondelok vzrástla o 15 % na 74,35 eura za megawatthodinu.

Rusko totiž pokrýva tretinu európskej spotreby plynu a jeho zámery v oblasti dodávok sú kritické v čase, keď spotové ceny na celom kontinente prudko vzrástli a zasiahli domácnosti a podniky.

Aktuálne úrovne skladovania v európskych zásobníkoch Gazpromu zostávajú približne na tretine úrovne spred roka.

Vyššie kapacity nevyužili

Situáciu neupokojila ani utorková dražba kapacít na rok 2022. Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom si totiž v utorňajších aukciách odmietla rezervovať dodatočnú kapacitu na prepravu väčšieho množstva plynu do Európy cez Ukrajinu a Poľsko v období január až september 2022, čím podľa agentúry Reuters dala najavo, že neplánuje dodávať viac ako predstavujú zmluvné objemy, minimálne cez tieto dve trasy.

Spoločnosť nereagovala na žiadosť o komentár. Už predtým uviedla, že ďalšie objemy by mohli prísť do Európy prostredníctvom plynovodu Nord Stream 2 s ročnou kapacitou 55 bcm po tom, ako nemecký regulátor schváli jeho prevádzku.

„Gazprom pravdepodobne vsádza na to, že Nord Stream 2 bude pomerne skoro online a nechce preberať ďalšie záväzky, keďže tranzitná trasa cez Ukrajinu a plynovod Jamal-Európa sa pravdepodobne budú používať ako vyrovnávacie trasy, keď bude Nord Stream 2 v prevádzke,“ povedal Dmitrij Marinčenko, hlavný riaditeľ ratingovej agentúry Fitch.

Analytici spoločnosti Jefferies uviedli, že zostáva otázkou, či Rusko sprístupní ďalšie objemy iba cez Nord Stream 2, ktorému na spustenie prevádzky stále chýba nemecká certifikácia.

245 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #zemný plyn #Gazprom #Eustream #plynová kríza