Odstávka ruského plynu pokračuje. Jamal ho prepravuje von z Európy

Plynovod Jamal, ktorý vedie z Ruska cez Poľsko do Nemecka, naďalej pracuje v reverznom móde. To znamená, že plyn prúdi zo západu na východ. Ukázali to v utorok údaje nemeckého prevádzkovateľa plynovodnej siete Gascade.

02.11.2021 12:30
plyn, gajary Foto:
ilustračný obrázok
debata (19)

Dodávky smerujúce k nemeckému terminálu Mallnow, ktorý leží v blízkosti hraníc s Poľskom, sa zastavili v sobotu (30. 10.) a zatiaľ sa podľa údajov Gascade neobnovili. Plynovod pracuje v reverznom móde a očakáva sa, že dodávky budú prúdiť opačným smerom minimálne do stredy (3. 11.).

Poľský operátor plynovodnej siete Gaz-System v pondelok (1. 11.) uviedol, že plyn z plynovodu Jamal prúdi do Poľska cez dva body Kondratki a Mallnow, a že aktuálne „nie je požiadavka na tranzite plynu smerom do Nemecka“.

istič, elektrina Čítajte viac Najväčšie energofirmy ponúkli zákazníkom Slovakia Energy nižšie ceny

„Potrubie je schopné zvládnuť reverzné toky (čo znamená vstup aj výstup) a nie je nezvyčajné, že prepravcovia používajú smer na východ,“ povedal. Možnosť spätného toku bola začlenená do infraštruktúry v posledných rokoch v dôsledku zmien v tokoch plynu z Ruska, napríklad po sprevádzkovaní Nord Streamu 1 pred 10 rokmi.

Ruský štátom kontrolovaný Gazprom počas víkendu uviedol, že požiadavky zákazníkov v Európe boli v sobotu splnené. Dodal, že výkyvy dopytu po ruskom plyne závisia od skutočných potrieb kupujúcich.

Podľa agentúry Reuters európske spotové ceny plynu opäť stúpli, konkrétne o 9 % na 71 €/MWh. Z údajov združenia GIE vyplýva, že nemecké zásoby plynu boli v sobotu na úrovni 71 % dostupnej skladovacej kapacity, v porovnaní s 94 % pred rokom.

Ako informoval portál Slovgas, Gazprom v pondelok situáciu bezprostredne nekomentoval. Rusko uviedlo, že začne vtláčať plyn do svojich európskych zásobníkov, keď dokončí napĺňanie vlastných zásob, čo by sa mohlo stať do 8. novembra. Niektorí európski politici pritom obvinili Rusko zo zadržiavania dodávok, čo Moskva popiera.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #energetika #plynová kríza