Pokračovanie článku: Polovica samospráv rieši, za čo bude kúriť a svietiť. Pomôcť im môžu 3 zmeny

„Tejto téme sa venujem, no ku konkrétnostiam budem zatiaľ mlčať. Minimálne jedno riešenie je už na dohľad, no nerozhoduje o ňom len ministerstvo hospodárstva, ale ešte jedno ďalšie," konštatoval Sulík. To ďalšie ministerstvo má byť envirorezort pod vedením Jána Budaja (OĽaNO). Denník Pravda oslovil následne envirorezort, ktorý sa k problematike takisto nechcel vyjadriť konkrétne. „Environmentálny fond aktuálne pracuje na novej schéme štátnej pomoci. Rozsah, výška, podmienky a mechanizmus poskytnutia pomoci zatiaľ nie sú definované,” tvrdí tlačový odbor envirorezortu.

Pomôcť môže štátny SPP

Analytici pohybujúci sa v energetike sa zhodujú, že nájsť vhodné riešenie je náročné. Podľa Jozefa Badidu, analytika portálu energieprevas.sk, všetci neregulovaní odberatelia, ktorí ešte nenakúpili dostatočné množstvá energie na ďalší rok, aktuálne čelia enormnému zvýšeniu cien elektriny a plynu predovšetkým v prvom štvrťroku 2022.

„Mestá a obce nie sú výnimkou a navyše im nákupy sťažuje i proces verejného obstarávania, keď nedokážu reagovať na rýchle pohyby trhových cien energie. Štát sa snaží znížiť regulované poplatky v cenách energií, no nemá páky na trhové ceny. Tie môže mestám a obciam teoreticky kompenzovať, no to by bolo dosť nespravodlivé voči tým samosprávam, ktoré si už energie zakúpili,“ upozornil Badida.

Druhé riešenie vidí Ján Pišta z poradenskej firmy JPX. „Samosprávy, ktoré ešte nemajú nakúpené energie, môže prevziať Slovenský plynárenský priemysel (SPP) a dať im dotované ceny. „Je možné zlúčiť ich odberné miesta do jedného spoločného tendra a tak vysúťažiť lepšiu cenu," navrhuje Pišta. Takto to podľa neho sprostredkúva pre samosprávy aj burza PXE v Česku.

Štátny SPP poskytuje pomoc v súvislosti s dosahmi zvyšujúcich sa cien energií aj domácnostiam a malým firmám, ktoré prišli o dodávateľa energií, ako to je v prípade Slovakia Energy. Je totiž tzv. dodávateľom poslednej inštancie. Navyše tým, že bude pod neho patriť vyše 70 percent odberateľov, má aj zásadnú trhovú výhodu pri nákupe komodity na trhu. SPP pre Pravdu zareagoval, že s mestami či obcami by musel individuálne rokovať. Je teda otázne, akú cenu za energie by si samosprávy vyrokovali.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #dodávky elektriny