Štát hodil firmám záchranné koleso: majú na výber tri druhy pomoci (+ tabuľky)

Výpočet platieb TPS sa zmení prvýkrát od jej zavedenia v roku 2009. ÚRSO predstavil tri varianty, na ktoré bude dva týždne zbierať pripomienky. Prvé prepočty ukazujú, že firmy od januára ušetria desiatky až stovky tisíc eur.

26.10.2021 16:54 , aktualizované: 27.10.2021 08:44
Richard Sulík Foto:
Richard Sulík vysvetľuje zmeny v TPS.
debata (1)

„Úrad pripravil systémové opatrenie na zníženie poplatkov za elektrinu, ktoré predkladá odbornej verejnosti na verejnú konzultáciu. Podnety a pripomienky privítame do dvoch týždňov,“ vyhlásil šéf úradu Andrej Juris v utorok.

Minister hospodárstva Richard Sulík doplnil, že zmena prinesie veľkým odberateľom zásadné zľavy a úspory. Vyčíslil, že ročne pôjde až 170 miliónov eur. Príjmy, o ktoré takto systém príde, budú kryté z viacerých zdrojov. „Z každej megawatthodiny musí byť táto suma odvedená, dokopy to robí odhadom pol miliardy eur ročne. Z toho sa financujú predražené fotovoltické elektrárne,“ vysvetlil Sulík.

Podľa regulačného úradu bude nový spôsob výberu TPS platiť od začiatku budúceho roka. V hre sú tri varianty, ktoré predstavil úrad (presné vyčíslenie v galérii).

Ako chce regulačný úrad meniť TPS

Zmeny, ktoré navrhuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví a presné prepočty na eurá.

Fotogaléria
Prepočet TPS podľa návrhu ÚRSO
Prepočet TPS podľa návrhu ÚRSO
+3Prepočet TPS podľa návrhu ÚRSO

Aktuálne sa TPS platí vo výške 23,7405 eura za každú spotrebovanú megawatthodinu elektriny. Po novom bude TPS naceňovaná pre všetky typy odberateľov jednotne – pásmovo, čo v praxi znamená, že základná tarifa bude platiť pre najnižší celkový odber a so zvyšujúcou spotrebou sa bude znižovať formou množstevných zliav. Návrh ráta vo všetkých troch variantoch s nulovou sadzbou TPS u odberateľov so spotrebou nad jednu terawatthodinu roč­ne.

Ak by regulačný úrad aplikoval do praxe svoju prvú alternatívu, priemyselný odberateľ s ročnou spotrebou elektriny 0,6 gigawatthodín ušetrí takmer 30 percent na platbách TPS za rok. Priemyselný odberateľ s ročnou spotrebou elektriny 30 gigawatthodín ušetrí 50 percent a so spotrebou 250 gigawatthodín ušetrí približne 70 percent na platbách TPS za rok. Podnikatelia, ktorí ročne odoberú viac ako tisíc gigawatthodín elektriny, by TPS vo svojich koncových cenách nemali platiť.

Pre firmy s ročnou spotrebou 25 gigawatthodín podľa Sulíkových prepočtov zmena prinesie úsporu takmer 300-tisíc eur. „To už je významná čiastka, ktorá vie byť použitá napríklad na mzdy,“ upozornil. „To je to, čo má zvýšiť ich konkurencieschop­nosť,“ dodal minister.

Zväz zamestnávateľov energetiky Slovenska, ktorý je členom AZZZ, pre Pravdu zhodnotil, že takéto riešenie je transparentné a obhájiteľné, keďže výška platieb TPS-ky je úmerná spotrebe elektriny. „Obdobný systém je aplikovaný vo viacerých krajinách Európskej únie, a pokiaľ systém bude nastavený optimálne, tak to podporí udržateľnosť dôležitej časti ekonomiky Slovenska,“ uviedla v mene zväzu hovorkyňa Miriam Filová.

Ako najvýhodnejšia sa im podľa Filovej javí alternatíva č. 1, viacpásmová TPS. „Treba si však uvedomiť, že pre malé a stredné podniky je to nedostatočná pomoc a je to diskriminačné. Aj pre veľké podniky s vysokou spotrebou energií aplikáciou tejto alternatívy dôjde priemerne len k cca 15% kompenzácii z nárastu cien elektriny, tento nárast v súčasnosti medziročne predstavuje až 130% a myslíme si, že nie je pre slovenský priemysel postačujúca a pre podniky s vysokou energetickou náročnosťou je súčasná cena energií priam likvidačná," upozornil Zväz.

Pozitívne zmenu zhodnotil pre Pravdu aj Martin Hošták, tajomník Republikovej únie zamestnávateľov, ako aj Tibor Gregor, výkonný riaditeľ Klubu 500.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cena #energetika #TPS #zdražovanie energií #priemyselné podniky