Pokračovanie článku: Štát hodil firmám záchranné koleso: majú na výber tri druhy pomoci (+ tabuľky)

„Zamestnávatelia vítajú návrh ÚRSO na stanovenie pásmovej tarify za prevádzkovanie systému TPS. K jednotlivým parametrom návrhu RÚZ zaujme stanovisko v rámci verejného pripomienkového konania,“ Martin Hošták, tajomník Republikovej únie zamestnávateľov. Hošták pripomína, že ceny energií sú dlhodobý problém, na ktorý ako zamestnávatelia upozorňovali už predchádzajúce vlády a potrebujú riešiť aj konkurencieschop­nosť voči okolitým krajinám z pohľadu ceny a najmä dostupnosti energetických zdrojov.

„Stanovenie pásmovej TPS pre podnikateľov je správna cesta, ktorá povedie k zníženiu koncových cien elektriny a pomôže zmierniť súčasnú krízovú situáciu. Klub 500 by v rámci kompenzačných opatrení súvisiacich s odťažením priemyslu uvítal navýšenie zdrojov v Environmentálnom fonde na nepriame CO2 kompenzácie. Klub 500 navrhuje dofinancovanie priority na pôvodnú rozpočtovanú sumu 12,8 mil. eur. Okrem toho vyzývame ministerstvo hospodárstva, aby tak, ako v prípade elektriny, navrhlo kompenzačné opatrenie aj pri cenách plynu,“ uviedol Tibor Gregor, výkonný riaditeľ Klubu 500 s tým, že chcú znížiť hlavne poplatky za prepravu a distribúciu plynu.

Pásmová TPS predstavuje podľa regulačného úradu systémové riešenie s rovnakými pravidlami pre všetkých podnikateľov. Zníženie TPS má uľahčiť priemyslu pri vysporiadaní sa s dramatickým nárastom trhových cien elektriny. „Presná štruktúra a výška jednotlivých sadzieb pásmovej TPS bude upresnená v nadväznosti na výsledky verejnej konzultácie a očakávané náklady a príjmy systému TPS v rámci relevantných cenových konaní v závere tohto roka,“ konštatoval regulačný úrad.

Prostredníctvom tarify za prevádzkovanie systému platia odberatelia elektriny podporu na elektrinu vyrobenú z obnoviteľných zdrojov energií (OZE) a kombinovanej výroby elektriny a tepla (KVET). Tiež je v nej zahrnutá podpora ťažby domáceho uhlia, prostredníctvom ktorého sa vyrába elektrina, ako aj vyraďovanie jadra a poplatky pre organizátora krátkodobého trhu s elektrinou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cena #energetika #TPS #zdražovanie energií #priemyselné podniky