Pokračovanie článku: Európa rozdáva energošeky a odpúšťa dane. Na Slovensku pomoc stojí

Matovič: Nikto si odo mňa nič nepýtal

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) opakuje, že minister hospodárstva ho o nič nepožiadal, preto do rozpočtu na budúci rok ani spomínané kompenzácie nenaplánovali. A keby aj, zvyšovalo by to zadlženie štátu. Z aktuálnej 1,1 miliardy na účte fondu totiž tohtoročný rozpočet plánoval len uvoľnenie necelých 100 miliónov, zvyšná rezerva tak slúži na pomyselné krytie iných výdavkov.

„Ministerstvo financií pripomína, že Environmentálny fond je súčasťou rozpočtu verejnej správy a akékoľvek zvýšenie výdavkov má priamy vplyv na deficit,“ odkázalo ministerstvo financií.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) tak aktuálne nemá reálne páky, ako peniaze z envirofondu či zo štátnej kasy firmám poslať. Neriadi totiž ani fond, ani rozpočet. Jediným riešením v tejto situácii môže byť zvýšenie tlaku samotných firiem, ktoré môžu takpovediac donútiť koaličnú radu, aby sa dohodla na pohotovostnom vyčlenení balíka peňazí.

Sulík pritom ešte minulý týždeň hovoril, že chce medzi firmy rozdeliť 250 miliónov eur. „Pri minimalizácii dosahov vysokých cien elektriny na priemysel je potrebné využiť všetky dostupné zdroje vrátane finančných prostriedkov v Environmentálnom fonde, ktoré boli získané z neočakávaných výnosov pri predaji emisných povoleniek, ktoré tento rok výrazne zdraželi."

23 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #pomoc podnikom #ceny pre domácnosti