Pokračovanie článku: Európa rozdáva energošeky a odpúšťa dane. Na Slovensku pomoc stojí

Miliarda z envirofondu sa zasekla

Druhou formou pomoci sú peniaze z envirofondu. Tam firmy, ktoré produkujú emisie, posielajú peniaze. Tie chcú v súčasných zlých časoch späť. K 30. septembru tam bolo 1,1 miliardy eur. Peniaze z neho však kontroluje ministerstvo životného prostredia pod vedením Jána Budaja (OĽaNO). „Sú to financie, ktoré vygeneroval priemysel, preto náš rezort podporuje riešenie, aby sa značná časť z týchto financií vrátila naspäť do priemyslu. Tento rok malo ísť na kompenzáciu emisných povoleniek 18 miliónov eur,” uviedla pre Pravdu Katarína Matejková, hovorkyňa ministerstva hospodárstva. Tvrdí, že Matovič s Budajom sa dohodli, že tento rok uvoľnia iba tri milióny.

Ministerstvo hospodárstva dodáva, že by zhruba štvrť miliardy podnikom dať chcelo, ale Environmentálny fond riadi ministerstvo životného prostredia.

Budajov rezort však firmám odkázal, že Environmentálny fond nie je bankomat, z ktorého si len tak môžu vyťahovať peniaze. Navyše do rozpočtu pre budúci rok rezort nenavrhol ani významnejšiu podporu pre priemyselné firmy. „Hovoriť o pomoci najväčším prispievateľom je zavádzajúce. Emisné kvóty si musia kupovať podniky, ktoré sú znečisťovateľmi ovzdušia alebo prispievajú ku klimatickej kríze,” vyjadrilo sa pre Pravdu tlačové oddelenie envirorezortu.

Firmy však peniaze potrebujú, o ďalších opatreniach budú rokovať s vládou v pondelok 25. októbra. Tibor Gregor, výkonný riaditeľ Klubu 500, informoval, že majú pripravené návrhy možných kompenzačných opatrení. Debatovať budú aj zástupcovia Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ).

„Kompenzácia vysokej ceny elektriny prispeje k zachovaniu konkurencieschop­nosti našich firiem voči rivalom z členských, ale aj nečlenských krajín Európskej únie – kde dochádza k významným podporným schémam zo strany vlád. Cieľom pomoci by mala byť podpora konkurencieschop­nosti slovenského priemyslu znížením koncovej ceny elektriny pre podniky, v ktorých významnú časť nákladov tvoria výdavky na elektrinu,” priblížil Martin Hošták, tajomník únie.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #pomoc podnikom #ceny pre domácnosti