Európa rozdáva energošeky a odpúšťa dane. Na Slovensku pomoc stojí

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO), ktorý drží kasu, podmieňuje neplánované výdavky politickými ústupkami. Kým teda minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) o pomoci odberateľom proti zdražovaniu hovorí takmer ako o jasnej veci, Matovič opakuje, že ho Sulík o žiadne peniaze na podobné účely nežiadal.

21.10.2021 16:19
Richard Sulík / Igor Matovič / Foto:
Sprava Richard Sulík a Igor Matovič.
debata (23)

Rezort financií sa pre Pravdu vyjadril, že ohľadom zníženia dane z pridanej hodnoty (DPH) pre domácnosti „je otvorený prípadným diskusiám“. Zdôrazňuje, že o jednoznačných záveroch je zatiaľ predčasné hovoriť. „Napriek tomu, že oblasť DPH spadá pod rezort financií, téma energií je plne v kompetencii ministerstva hospodárstva,” pripomenul.

Prvý, kto návrh verejne schválil, bol minister hospodárstva a líder strany SaS Richard Sulík. „Nižšiu DPH podporím,“ deklaroval. Vo štvrtok však zdôraznil, že takéto zmeny sú v kompetencii rezortu financií. Ak to podľa jeho slov predloží Igor Matovič na vládu, strana SaS bude hlasovať za návrh.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík: Očkovacia lotéria je úplná hlúposť. Minister by radšej privítal zníženie DPH na energie

Minister hospodárstva tiež vyčíslil, koľko by také opatrenie ušetrilo domácnostiam. Zníženie DPH z 20 na 5 percent by vyšlo štát na 24 miliónov eur mesačne. „Je to určite lepšia investícia ako očkovacia lotéria,” povedal Sulík. Podniky by zníženie tejto dane podľa Sulíka príliš nepocítili, lebo si vedia DPH odpočítať, ale domácnostiam by to pomôcť mohlo.

Hnutie OĽaNO má však k znižovaniu dane určité výhrady. Ako povedal predseda hospodárskeho parlamentného výboru Peter Kremský (OĽaNO): „Plošné zníženie DPH najviac pomôže tým, čo si vyhrievajú obrovské vily a bazény."

Hnutie Sme rodina zatiaľ nevie, či zníženie dane z energií podporí. „K tejto problematike bola založená pracovná skupina, kde sa práve rokuje, a každý predkladá nejaké návrhy na riešenie tohto problému. Takže počkáme na nejakú zhodu a to potom podporíme,“ tvrdí tlačové oddelenie hnutia Sme rodina.

Strane Za ľudí sa viac ako znižovanie DPH pozdávajú priame finančné dotácie. „Ja osobne považujem za vhodnejšiu, lacnejšiu a adresnejšiu formu pomoci, keby štát rozdal chudobnejším domácnostiam energetické šeky. S uvoľnením prostriedkov z envirofondu v princípe súhlasíme. O výške pomoci by však musel rozhodnúť rezort financií, keďže by to malo negatívny vplyv na deficit,” povedal pre Pravdu Tomáš Meravý zo strany Za ľudí.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #pomoc podnikom #ceny pre domácnosti