Za október platiť nemusia. Klientom Slovakia Energy regulátor podáva pomocnú ruku

Čo sa týka platieb za dodávku elektriny na mesiac október 2021, ak ste ich neuhradili do 8.10.2021, v prípade dodávky plynu do 9. 10.2021, v súčasnej dobe ich spoločnosti Slovakia Energy už uhrádzať nemusíte. Musíte však dodržať podmienky regulátora.

18.10.2021 12:59
tlačivo, daňové, priznanie, odvody, faktúra,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý stanovuje cenové pravidlá pre odber elektriny, plynu či tepla v posledných dňoch zaplavili otázky od bývalých klientov Slovakia Energy. Problémom bol hlavne postup, ako konať, aby tieto domácnosti a malé podniky neprišli o dodávky energií a v čo najvyššej možnej miere ušetrili zvýšené náklady.

Najnovšie úrad upozornil dotknutých odberateľov, že poslednú, októbrovú faktúru už firme platiť nemusia.

„Či už boli platby uhradené alebo nie, spoločnosť Slovakia Energy sa s nimi vysporiada v konečnom vyúčtovaní vo forme nedoplatku alebo preplatku ku dňu vstupu odberateľov do režimu dodávky poslednej inštancie. Slovakia Energy by tak mala učiniť do 4 týždňov odo dňa prijatia podkladov od príslušného prevádzkovateľa distribučnej sústavy alebo siete,” infomuje regulátor.

muž reguluje kúrenie Čítajte viac Zrušila vám Slovakia Energy zmluvu? Tu je 5 krokov, ako postupovať (+ kam môžete prestúpiť)

Firma Slovakia Energy zároveň informovala, že v prípade, že už uhradené preddavkové platby nestihne zaúčtovať vo vyúčtovacej faktúre, peniaze klientom vrátia späť.

Platby, ktoré sa týkajú dodávky elektriny od dátumu 9.10.2021 alebo dodávky plynu od dátumu 10.10.2021 klientom Slovakia Energy oznámi príslušný nový dodávateľ poslednej inštancie.

Prevádzkovateľ distribučnej sústavy alebo siete oznámil dodávateľovi poslednej inštancie dátum začiatku dodávky poslednej inštancie a poskytol aj zoznam dotknutých odberných miest, do ktorých sa začne dodávka poslednej inštancie.

„Vzhľadom na vzniknutú situáciu a prebiehajúce rokovania ÚRSO a dodávateľov DPI o zjednotení podmienok aplikácie ceny DPI, môže dodávateľ poslednej inštancie zasielať odberateľom rozpis platieb s miernym časovým posunom voči termínu začiatku DPI. Avšak nemusíte sa báť, ak vám údaje o platbe prídu neskôr, dodávka elektriny alebo plynu nebude prerušená," ubezpečuje ľudí regulátor.

Ku dňu začatia dodávky elektriny alebo plynu v režime dodávky poslednej inštancie určí prevádzkovateľ sústavy alebo siete spotrebu v danom odbernom mieste na základe odpočtu alebo odhadom (typový diagram odberu). Pre istotu by si však odberatelia mali odfotiť skutočný stav elektromeru alebo plynomeru a zaslať ho dodávateľovi poslednej inštancie, prípadne príslušnému prevádzkovateľovi sústavy alebo siete.

V prípade, že dôjde k prerušeniu dodávky elektriny alebo plynu, je potrebné informovať regulačný úrad na adrese spotrebitel@urso.gov.sk a do správy uviesť íslo zmluvy, druh dodávanej komodity, číslo odberného miesta, adresu odberného miesta a EIC alebo POD kód, aby bolo možné toto odberné miesto identifikovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovakia Energy #ÚRSO #platby za energie