Zdražovanie na slovenských čerpacích staniciach je citeľné. O koľko si motoristi priplatia?

Benzín 95 je drahší ako vlani o zhruba 25 % a benzín 98 o 22 %. Drahšia ako pred rokom je aj nafta, a to až o 30 %.

11.10.2021 13:33
Benzín Foto:
debata (5)

Zdražovanie na slovenských čerpacích staniciach neskončilo. Analytička 365.bank Jana Glasová očakáva, že ceny benzínov a nafty by sa mali v nasledujúcich týždňoch mierne zvýšiť. „Na základe vývoja na ropnom trhu v predchádzajúcich týždňoch očakávame, že ceny na našich pumpách budú v ďalších týždňoch mieriť nahor,“ povedala pre agentúru SITA Glasová.

Po predchádzajúcom raste ceny benzínu na našich pumpách stagnovali. V 39. tohtoročnom týždni tak zostali ceny 95-oktánového benzínu na priemernej úrovni 1,429 eura za liter a ceny 98-oktánového benzínu na úrovni 1,628 eura za liter. Ceny nafty ale na rozdiel od benzínu vzrástli, a to o 1,5 % na úroveň 1,303 eura za liter.

Knižnica / Kniha / Knihy / Čítajte viac Výrazne dražie aj papier. Problém hlásia tlačiarne či vydavateľstvá, niektoré knihy do Vianoc nevyjdú

Zdražovanie pohonných látok na našich pumpách je od začiatku tohto roka citeľné. Benzín 95 je drahší ako vlani o zhruba 25 % a benzín 98 o 22 %. Drahšia ako pred rokom je aj nafta, a to až o 30 %. „Zdražovanie ropy je dané hlavne tým, že po pandémii došlo k ekonomickému oživeniu, k väčšej mobilite ľudí a spolu s dovolenkovou sezónou sa vrátila aj chuť cestovať. Dopyt po rope teda rástol,“ dodala Glasová.

Počas leta sa držali ceny ropy na nižších úrovniach, koncom augusta ale už opäť zamierili nahor a tento rastúci trend pokračuje viac – menej dodnes. Minulý týždeň sa čierne zlato pohybovalo na úrovniach 81 až 83 amerických dolárov za barel. Cena ropy bola tlačená nahor hlavne rozhodnutím OPEC+, že v novembri budú postupovať podľa pôvodného plánu a svoju ťažbu zvyšovať len postupne. Odberatelia pritom tlačia na to, aby kartel zvýšil ťažbu výraznejšie a utlmil tak prudký rast cien na trhu. „Výrazné zdražovanie ropy pritom vytvára vrásky na čele politikom, keďže tlačí nahor infláciu, čo môže spomaliť ekonomické oživovanie po pandémii. Naopak, brzdiaco na ceny ropy pôsobia obavy z narastajúceho počtu infikovaných novým delta variantom,“ konštatovala Glasová.

Podľa analytičky, zhoršujúca sa pandemická situácia bude ropu ovplyvňovať ešte výraznejšie s príchodom jesenných mesiacov. „No a dopad budú mať aj rastúce ceny energií a rozhodnutie OPEC o ďalšej produkcii,“ uzavrela Glasová.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #motoristi