Vyššie ceny energií zaťažia peňaženky, príde pomoc od politikov? Ušetriť môžu domácnosti aj inak

Náklady na bývanie a energie tvoria z celkových spotrebných výdavkov slovenských domácností približne štvrtinu.

06.10.2021 17:26
rodina, dom, záhrada, radosť, bývanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

V súčasnosti sa veľa hovorí o tom, že ceny energií na Slovensku sa v budúcom roku prudko zvýšia. Dôvodom sú najmä vysoké ceny elektriny a plynu na svetových burzách, ktoré lámu rekordy.

V prípade ceny elektriny si domácnosti priplatia v závislosti od toho, či elektrinou aj kúria. Odborníci predpokladajú až 15 percentný nárast ceny od januára. Čo to v praxi znamená? Podľa orientačných prepočtov spoločnosti Magna Energia si domácnosť v tarife, kde sa využíva elektrina na svietenie či pre bežné spotrebiče, priplatí ročne o vyše 19 eur. Na druhej strane domácnosť v tarife, ktorá si elektrinou aj kúri, si priplatí ročne o vyše 80 eur.

Jedna z najdlhších výrobných hál na Slovensku je v hlinikárni Slovalco. Čítajte viac Slovalco, Slovnaft, U. S. Steel Košice. Kapitáni priemyslu žiadajú štát o podporu, vláda má v rukáve miliardového žolíka

Rastie aj cena zemného plynu, čo sa premietne aj do účtov pre spotrebiteľov. Podľa odborníkov nás čaká 15 až 18 percentné zdražovanie. Pre domácnosť, ktorá na plyne len varí, to znamená príplatok okolo päť eur ročne. Ak však plynom aj ohrieva vodu a kúri, z rozpočtu môže faktúra odkrojiť aj vyše sto eur.

Energie ukrajujú z rozpočtov skoro desatinu

Náklady na bývanie a energie tvoria z celkových spotrebných výdavkov slovenských domácností približne štvrtinu, elektrina, plyn a teplo dovedna vyše deväť percent. Konkrétne výdavky na elektrinu ukrajujú z rodinných rozpočtov Slovákov 3,7 %, výdavky na plyn 3,0 % a na teplo odchádza ďalších 2,5 %.

Koalícia už kvôli rastúcim cenám energií pripravuje opatrenia. Poslanec Marián Viskupič (SaS) načrtol možné riešenia koalície. Medzi opatreniami, ktoré majú pomôcť sploštiť nárast cien energií, vymenoval napríklad neplatenie do Národného jadrového fondu najbližšie dva roky, šetrenie na samotnej tarife prevádzkového systému či posunutie platieb za solárne elektrárne.

Ako môžu domácnosti ušetriť?

Analytička spoločnosti WOOD & Company Eva Sadovská tvrdí, že domácnosti dokážu ušetriť alebo lepšie hospodáriť, ak sa budú držať niekoľkých rád.

  1. Prehodnoťte, či vám dodávateľ energie vyhovuje a porovnajte si cenové ponuky viacerých dodávateľov.
  2. Vyhodnoťte správne zvolenú tarifu.
  3. Poriadne si prečítajte a naštudujte zmluvu. Nie všetko, čo na prvý pohľad vyzerá výhodne, výhodné aj je.
  4. Pokúste sa o zníženie spotreby. Zhasínajte svetlá v miestnostiach, kde nikto nie je. Používajte sprchu namiesto vane a pri varení efektívne používajte kuchynské náčinie. Používajte úsporné modely spotrebičov.
  5. Kúrte len toľko, koľko je potrebné. Každý stupeň navyše, resp. stupeň, o ktorý zbytočne prekúrite miestnosť, zvyšuje spotrebu energie o viac ako 5 %.
  6. Nevypínajte kúrenie úplne. A to aj keď odchádzate z bytu. Vykúriť po návrate späť vychladený byt je drahšie, ako v ňom po celý čas udržiavať primeranú teplotu.
  7. Nezakrývajte radiátory a ani pred ne neukladajte veľké predmety.
  8. Vetrajte krátko a intenzívne. Stačí napríklad 5 minút a viackrát denne. Dbajte o to, aby okná a dvere dobre tesnili.
5 debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #účty #ceny energií