Brusel vyhovel tlaku členských štátov. Dostanú návod, ako von z energetickej krízy

Dôvodom je tlak krajín Únie na zmenu pravidiel, ktorými sa riadia trhy s energiou v Európskej únii. Rastúce ceny plynu a elektriny totiž rapídne zvyšujú už beztak vysoké účty občanov EÚ postihnutých pandémiou koronavírusu.

05.10.2021 14:10
belgicko eú Summit brusel európska rada Foto: ,
Cenami energií sa zaoberajú už aj lídri EÚ v Bruseli.
debata (9)

Kým slovenská vládna koalícia pripravuje vlastné nástroje, ako pomôcť občanom v znášaní rýchlo zdražujúcich energií, pomocné koleso sa nafukuje už aj v Bruseli.

„Aktuálne sa chystá sa konkrétna komunikácia k tejto téme, komisári ju budú mať na stole budúcu stredu, takže vtedy sa dá očakávať aj konkrétny výstup. Na európskej úrovni v našej komunikácii zhrnieme aj možnosti ako pomôcť aj tým najzraniteľnejším skupinám, ktorých sa zdražovanie dotkne,“ uviedla pre Pravdu Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Tlak západnej Európy silnie

Dôvodom je dlhodobý tlak najmä západných štátov, Francúzska a Španielska, na zmenu pravidiel, ktorými sa riadia trhy s energiou v Európskej únii. Podľa predstaviteľov týchto dvoch štátov rastúce ceny plynu a elektriny zvyšujú už beztak vysoké účty občanov EÚ ťažko postihnutých pandémiou koronavírusu.

energie_2_pr_clanok_reklama_nepouzivat Čítajte viac Koalícia predstavila opatrenia proti zdražovaniu energií. Štát budú stáť 400 miliónov

Obmedzené zásoby zemného plynu totiž vystavujú kontinent prudkému nárastu cien a možnému nedostatku v prípade, že bude chladnejšia zima. Európske vlády sa však snažia nájsť spôsoby, ako obmedziť náklady spotrebiteľov. Kým v Spojených štátoch, ktoré majú vlastný plyn, sú ceny nižšie, Európa sa musí spoliehať na dovoz tejto komodity, čo zvyšuje náklady.

„Cena plynu sa v ostatných týždňoch masívne a brutálne zvýšila, čo vyvoláva znepokojenie nás všetkých. Je to nefér, neefektívne a veľmi nákladné. Je načase pozrieť sa na európsky energetický trh,“ povedal francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

Európske štáty prichádzajú s vlastnými iniciatívami

Španielska ministerka hospodárstva Nadia Calviňo, ktorej krajina patrí medzi najzasiahnutejšie rastúcimi cenami energií, uviedla, že riešenie problému by malo byť na nadnárodnej úrovni. „Potrebujeme koordinovanú európsku odpoveď,“ skonštatovala a vyzvala Európsku komisiu, aby „podnikla rozhodné a naliehavé opatrenia na riešenie tohto problému“. Vláda medzitým znížila pre domácnosti špeciálnu daň za elektrinu z 5,1 percenta na 0,5 percenta.

Rakúsko chce pomôcť ľuďom priamymi finančnými dotáciami. Vláda nedávno ohlásila, že od budúceho roka každý obyvateľ v Rakúsku dostane ročný klimatický bonus podľa toho, v ktorej časti krajiny žije. Napríklad štvorčlenná rodina s dvomi deťmi žijúca vo Viedni by mohla očakávať ročný príspevok 300 eur. Cieľom kompenzovať zdražovanie uhlíkovej dane a povzbudiť ľudí, aby preferovali také spôsoby dopravy a vykurovania, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu.

Kalifornia / elektrina / Čítajte viac Ceny plynu a elektriny sú na nových rekordoch

V Česku podobne, ako v Rakúsku, plánuje vláda „rozdávať“ šeky. Uviedol to vo víkendovej diskusii premiér Andrej Babiš spoločne s ministrom priemyslu a obchodu Karlom Havlíčkom. Podľa ich slov majú prirpavený program, v rámci ktorého obdrží 4,3 milióna českých domácností šek vo výške 1250 korún (približne 50 eur) na úhradu energií. Zásah by mal stáť štátnu kasu 5,4 miliardy korún (približne 213 miliónov eur).

Podľa nedávnej štúdie Európskej konfederácie odborových zväzov takmer tri milióny zamestnancov v Európskej únii si nemôžu dovoliť vykurovať svoje domovy v dôsledku nárastu cien energií. Najvyššie percento chudobných pracovníkov, ktorí si nemôžu dovoliť platiť kúrenie, sa nachádza na Cypre (45,6 %). Nasledujú Bulharsko, Litva, Portugalsko, Grécko a Taliansko.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza ekonomiky #pandémia #koronakríza #zdražovanie energií