Ceny plynu by mohol udržať SPP na úkor jeho zisku, navrhuje Pellegrini

Mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR k cenám energií nakoniec podporila aj vládna koalícia. Opoziční poslanci chcú presadiť svoje zásahy, ktorými brzdili zdražovanie v minulosti.

28.09.2021 15:04
Peter Pellegrini Foto:
Líder Hlasu Peter Pellegrini
debata (3)

Cenu plynu pre domácnosti na budúci rok by mohol stabilizovať štátny Slovenský plynárenský priemysel (SPP), pokiaľ nevyužije možnosť jej zvýšenia danú Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Vyhlásil to v utorok poslanec a predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini s tým, že hoci SPP pokrýva asi iba 60 % domácností, ani ostatní dodávatelia by si v takom prípade nedovolili zvyšovať ceny.

Eduard Heger Čítajte viac Heger o zdražovaní energií: Vláda má pomoc pre najchudobnejších

„Je to najvýznamnejší hráč, podľa ktorého sa musia prispôsobiť všetky ostatné súkromné spoločnosti, ktoré takisto obchodujú s plynom,“ povedal Pellegrini. Predseda Hlasu-SD chce preto navrhnúť, aby Národná rada SR požiadala vládu SR, aby uložila ministrovi hospodárstva vydať rozhodnutie jediného akcionára spoločnosti SPP, ktorým jej prikáže nevyužiť na vykurovaciu sezónu 2021/2022 maximálne ceny za dodávku plynu pre odberateľov v domácnosti podľa rozhodnutia ÚRSO platných na rok 2022 a zachovať ich ceny na úrovni roku 2021.

boris kollar krajniak autor: Robert Huttner Čítajte viac Prudký rast cien energií môže uvrhnúť domácnosti ešte viac do energetickej chudoby. Politici hľadajú riešenia, nájdu ich?

Pellegrini si je vedomý toho, že SPP by sa týmto rozhodnutím dostal do straty. „Áno, SPP by možno nedosiahol zisk, ale je to náš štátny podnik a načo by sme mali zarábať na ľuďoch, keď štát vie nulový zisk alebo miernu stratu absorbovať,“ dodal Pellegrini. SPP sa vlani dostal do zisku 6,6 milióna eur. V predchádzajúcich obdobiach podnik dlhodobo vykazoval straty. Napríklad v roku 2019 skončilo hospodárenie firmy v strate 104 miliónov eur.

Takéto riešenie však nie je možné pri dodávkach elektrickej energie, kde štát nemá v spoločnostiach manažérsku kontrolu. Pellegrini upozornil, že v európskych štátoch už riešia zvýšené náklady na energie napríklad návrhmi na jednorazové kompenzácie pre rodiny alebo dočasným znížením dane z pridanej hodnoty na dodávky energií. „Na Slovensku sme zatiaľ nepočuli ani jedno z takýchto riešení,“ dodal predseda Hlasu.

Oživený experiment z minulosti

Podobná situácia tu pritom už raz v minulosti bola. V decembri 2019, krátko pred parlamentnými voľbami 2020, regulátor ohlásil, že koncové ceny za dodávku plynu pre domácnosti sa zvýšia v priemere o 4,94 percenta, čo pre priemernú rodinu, ktorá si plynom varí a ohrieva vodu, znamenalo príplatok asi 60 centov mesačne. Vtedajšia vláda Petra Pellegriniho na čele Smeru sa ale rozhodla zakročiť a štátnemu SPP, ktorý má pod palcom dodávku pre 60 percent domácností, zdražovanie na pol roka zakázala.

Zákazníkom SPP to malo ušetriť celkovo približne 11 miliónov eur, ktoré však takto štátny podnik stratil.

Zakázali zdražovať “vlastným”

Dôvodom, prečo mohla vláda takto zasiahnuť je, že v SPP je štát 100 percentným akcionárom. Firma má navyše pod palcom dve tretiny slovenských odberateľov plynu, teda 1,3 milióna domácností. Okrem SPP dodáva plyn domácnostiam a malým podnikom na našom trhu ďalších 15 firiem, ktoré si konkurujú v boji o takmer jeden a pol milióna zvyšných odberateľov.

Vtedajší minister hospodárstva Peter Žiga (Smer) rokovania s plynármi vysvetľoval hrozbou blížiacej sa plynovej krízy. Kontrakt o dodávkach plynu medzi Ruskom a Ukrajinou sa totiž v roku 2019 blížil ku koncu a nová dohoda o dodávkach a preprave plynu smerom do Európy bola nejasná. Žiga od zástupcov Slovenského plynárenského priemyslu, spoločnosti SPP-Distribúcia, ako aj so spoločnosti Nafta, ktorá prevádzkuje na našom území podzemné zásobníky s plynom, rokoval o riešení, ako chcú zabezpečiť dodávky plynu v budúcom roku. „Sme plne pripravení na akýkoľvek scenár. Verím preto, že nebudeme nútení nijakým spôsobom obmedzovať dodávky pre slovenských odberateľov,“ tvrdil Žiga.

Opatrenie o zmrazení cien do konca vykurovacej sezóny na jar 2020 však vyvolalo vlnu kritiky za narúšanie hospodárskej súťaže a diskrimináciu ostatných menších hráčov na trhu.

Diskriminácia a zneužívanie postu na trhu

Na rozhodnutie vlády reagovala ako prvá vtedy opozičná strana SaS. „Vláda Petra Pellegriniho, namiesto toho, aby už len posledné mesiace ‚svietila a kúrila‘, tak rozhadzuje milióny eur, avšak zodpovednosť za ich vyplatenie ponesie na svojich bedrách až nová vláda,“ upozorňoval poslanec za SaS Karol Galek.

Západoslovenskí energetici z firmy ZSE Energia nevidia dôvod komentovať rozhodnutie vlády a následné kroky najväčšieho dodávateľa plynu. „Cenové rozhodnutie ÚRSO určuje maximálne ceny pre všetkých účastníkov trhu. V prípade, ak sa SPP rozhodne stanoviť nižšie ceny, nemáme dôvod toto rozhodnutie komentovať. Naša spoločnosť má v súčasnosti platné cenové rozhodnutie aj cenníky na rok 2020. V tejto chvíli nepoznáme všetky detaily, až po ich analýze môžeme rozhodnúť o ďalšom postupe,“ uviedla hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová.

Druhý najväčší dodávateľ plynu na Slovensku, spoločnosť innogy Slovensko, považuje kroky vlády za diskriminačné a narúšajúce hospodársku súťaž. „Na ktoromkoľvek trhu, ak by mohol mať dominantný dodávateľ takúto možnosť, určite by to bolo považované za zneužitie jeho postavenia,“ reagovala špecialistka komunikácie spoločnosti innogy Slovensko Katarína Šulíková.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mimoriadna schôdza #Peter Pellegrini #ceny energií